ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θυμωμένοι Νεοδημοκράτες «κλειδώνουν» τη νίκη του… ΣΥΡΙΖΑ!

Δημοσίευση 24 Ιανουαρίου 2015, 08:53 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2015, 09:45
Θυμωμένοι Νεοδημοκράτες «κλειδώνουν» τη νίκη του… ΣΥΡΙΖΑ!
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δημοσκοπήσεις επέμεναν όλη την εβδομάδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ, γεγονός που εδραίωσε την πεποίθηση πως θα είναι ο νικητής των εκλογών της Κυριακής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Οι δημοσκοπήσεις επέμεναν όλη την εβδομάδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ, γεγονός που εδραίωσε την πεποίθηση πως θα είναι ο νικητής των εκλογών της Κυριακής. Εκτός και αν συμβεί κάτι ιδιαιτέρως θεαματικό και ζήσουμε μια τεράστια έκπληξη και μια τεράστια αναστροφή.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί βέβαιη τη νίκη, αλλά η ΝΔ συνιστά να περιμένουμε έως ότου ανοίξουν οι κάλπες. Τα δικά της μηνύματα κάνουν λόγο για μάζεμα της διαφοράς μετά την ανακοίνωση του προγράμματος Ντράγκι. Ενός προγράμματος που (όπως είπαμε και χθες) βάζει δύσκολα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού για να συμμετάσχει η χώρα μας σε αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να ρίξει πολύ νερό στο κρασί του- αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και είναι ο νικητής των εκλογών.  

Συνεργάτες του Α. Σαμαρά ελπίζουν ότι την ύστατη στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που μετακινήθηκε κατ ευθείαν από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα το μετρήσει διπλά πριν περάσει τον Ρουβίκωνα. Και δεν μιλάμε για μικρό αριθμό… 

Σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της GPO από τους ψηφοφόρους της ΝΔ  στις τελευταίες ευρωεκλογές, μετακινείται κατ ευθείαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό 10%, ενώ  την αντίστροφη πορεία (από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ) ακολουθεί ένα ποσοστό 2,5%. 

Αν γίνουν οι απαραίτητες διαιρέσεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει περίπου 130.000 ψηφοφόρους της ΝΔ, ενώ χάνει από αυτή κάπου 38.000 ψηφοφόρους. Η διαφορά μας κάνει 92.000 ψηφοφόρους οι οποίοι μπορεί να χαρακτηριστούν «πούροι» γαλάζιοι, μιας και το προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ- το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές είχε συγκεντρώσει ποσοστό 22,72% που δεν είναι από τα υψηλότερα.  

Κοντολογίς, η ΝΔ χάνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου 1,5% του εκλογικού σώματος. Και αν υπολογίζει κανείς ότι το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται αυτομάτως μιας και το κερδίζει ο βασικός της αντίπαλος, αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ κλειδώνει τη νίκη χάρη σε αυτούς τους θυμωμένους… Νεοδημοκράτες! Αυτούς ελπίζει να ξανακερδίσει η ΝΔ στις λίγες ώρες που απέμειναν ως τις κάλπες, για να κάνει την αναμέτρηση της Κυριακής ντέρμπι.