ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ σε Τσίπρα: Αναλαμβάνετε την εξουσία σε μια δύσκολη περίοδο

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2015, 11:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2015, 13:14
Μέρκελ σε Τσίπρα: Αναλαμβάνετε την εξουσία σε μια δύσκολη περίοδο
Facebook Twitter Whatsapp

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο οποίο αναφέρει ότι αναλαμβάνει την εξουσία σε μια δύσκολη περίοδο. «Ελπίζω η συνεργασία μαζί σας να συμβάλει στην εμβάθυνση των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο λαών».

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο οποίο αναφέρει ότι αναλαμβάνει την εξουσία σε μια δύσκολη περίοδο. «Ελπίζω η συνεργασία μαζί σας να συμβάλει στην εμβάθυνση των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο λαών».

«Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή, κατά την οποία βρίσκεστε ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης. Για τη μελλοντική δουλειά σας ως πρωθυπουργού σάς εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Σόιμπλε: Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπρεπε να κάνουν αλλαγές στο φορολογικό

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε θετικό το ρόλο της τρόικας σε χώρες της ευρωζώνης και έκανε λόγο για «χάσιμο χρόνου» αν κάποιος σκέφτεται απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης στα φορολογικά.

Επί του θέματος αυτού, ο Γερμανός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι κατά το παρελθόν, οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στις ευρωπαϊκές παραινέσεις για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Σχετικά με την Ελλαδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ανέφερε οτι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει περισσότερο από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό οφείλεται στα λάθη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, σε βάθος χρόνου.

Ως προς τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλαδα σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ένας «ενδιαφέρων συνδυασμός» διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας, διότι ο ελληνικός λαός υποφέρει περισσότερο από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, τουλάχιστον στον Δυτικό χώρο, όπως είπε. Συνεχίζοντας, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στις αποτυχίες των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες.

Ο κ. Σόιμπλε, ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μαζί με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, έχουν προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια για τη στήριξη της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να λέμε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ήταν σε καλό δρόμο, γιατί η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα.