ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο υπουργικό: Δεν θα επιβεβαιώσουμε τις Κασσάνδρες για ρήξη

Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2015, 10:28 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2015, 13:56
Facebook Twitter Whatsapp

Άρχισε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άρχισε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στον Ελληνικό λαό».

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες από εμάς» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Δεν περιμένουν να αλλάξουμε από τη μία ημέρα στην άλλη τη δραματική κατάσταση στην οικονομία. Περιμένουν αλλαγές στη δικαιοσύνη, και στην ισονομία». 

«Η νέα κυβέρνηση της χώρας δεν έχει άλλες εξαρτήσεις» είπε ακόμα.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια. Ερχόμαστε για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική και διοίκηση στη χώρα. Ερχόμαστε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς της διαπλοκής και του ρουσφετιού. Πάνω από όλα θα κάνουμε παρελθόν το κράτος πελάτη». 

«Η εξουσία που μας ανατέθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία δεν μας ανήκει» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ανήκει σε αυτούς που μας την έδωσαν. Είμαστε όλοι υπό τη δική τους κρίση και ανοχή». Παράλληλα ζήτησε από τους υπουργούς του, μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, σπατάλες και φαινόμενα διαφθοράς.

«Ο λαός υποφέρει και απαιτεί από μάς να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια του» συνέχισε. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η άμεση συγκρότηση της κυβέρνησης και η προώθηση ριζοσπαστικών τομών στη λειτουργία της, είναι μεγάλη και σημαντική κατάχτηση. Η χώρα δεν έχει μόνο κυβέρνηση, αλλά είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε».

Αναλύοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως πρέπει να στηριχθεί η οικονομία για να επαναλειτουργήσει. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική για ανακούφιση της κοινωνίας.

«Προτεραιότητά μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «είναι η νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας σε αναζήτηση μίας δίκαιης λύσης για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης», ενώ σημείωσε πως «στόχος μας είναι να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα».

«Πρέπει να αναλάβουμε τη δέσμευση της 25ης Γενάρη, μετά το κλείσιμο της κάλπης. Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Δεν πάμε σε ρήξη, αλλά δεν θα συνεχίσουμε την καταστροφή» συνέχισε. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως επίκειται «σύγκρουση με το κατεστημένο δεκαετιών» και συμπλήρωσε ότι «όλες  οι προτεραιότητες έχουν κοινή συνισταμένη την εμπέδωση της λαικής κυριαρχίας στη χώρα».

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, έκανε λόγο για «θετική αντίδραση των ηγετών και των λαών της Ευρώπης». Θα είναι μία κυβέρνηση νέας εποχής είπε και προσέθεσε:

«Προχωρούμε με σταθερότητα και σιγουριά με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, χωρίς συμβιβασμούς χωρίς να φοβηθούμε συγκρούσεις με συμφέροντα».

Μετά τη συνεδρίαση, θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία. Χθες πραγματοποιήθηκαν οι τελετές στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Live bloging*