ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορόσημα η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας και η 28η Φεβρουαρίου

Δημοσίευση 2 Φεβρουαρίου 2015, 07:02 / Ανανεώθηκε 2 Φεβρουαρίου 2015, 07:02
Ορόσημα η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας και η 28η Φεβρουαρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί τα πρώτα βήματα στο δύσκολο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, το μέχρι πρότινος κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τελεί σε κατάσταση... ηλεκτρισμένης αναμονής. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί τα πρώτα βήματα στο δύσκολο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, το μέχρι πρότινος κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τελεί σε κατάσταση... ηλεκτρισμένης αναμονής. 

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι ο χρόνος είναι σύμμαχος καθώς σύντομα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα βρεθεί αντιμέτωπη με αδιέξοδα. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται, έστω και χωρίς να το επιθυμούν, όλοι οι πρωτοκλασάτοι του του κόμματος. Άλλωστε, θα ήταν προβληματικό, αν μη τι άλλο, να εμφανιζόταν η Ν.Δ. σπαρασσόμενη από εσωτερικές έριδες και η χώρα να βρισκόταν αντιμέτωπη με σκληρά διλήμματα. Στην ηγετική ομάδα της Συγγρού, θεωρούν ως ορόσημα τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, την 28ης Φεβρουαρίου οπότε και λήγει τυπικά η παράταση του προγράμματος και εν τέλει το Μάρτιο όταν και η Αθήνα έχει ένα, μικρό μεν, αλλά σημαντικό ποσό αποπληρωμών δανείων μαζί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις. 

Κρίσιμος παράγοντας για τις εξελίξεις είναι ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μία κίνηση του οποίου θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το σκηνικό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο κ. Καραμανλής πέραν του ότι δεν έχει την παραμικρή βούληση να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, παράλληλα δεν ανάβει το «πράσινο φως» στους πολλούς που τον επισκέπτονται για την έναρξη μίας διαδικασίας διαδοχής. Με βαθιά κομματική συνείδηση, ο πρώην Πρωθυπουργός αποφεύγει να κλείσει το «μάτι» σε όσους τον προσεγγίζουν, πολλώ δε μάλλον να δώσει χρίσμα. Αυτό το αντιλήφθηκαν όσοι τον επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες. 

Καθώς αυτή η... αναγκαστική αναμονή για τις εξελίξεις θα διαρκεί, το μείζον πρόβλημα για τη Ν.Δ. θα είναι ότι η ατζέντα της θα είναι κολλημένη στα εσωκομματικά και μόνον, εντείνοντας έτσι την εσωστρέφεια αλλά και τον εκνευρισμό

Δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας περί πρότασης του Αντ. Σαμαρά στον Ευ. Μεϊμαράκη να αναλάβει αντιπρόεδρος του κόμματος προκάλεσε αντιδράσεις και την έκδοση ανακοίνωσης στη 1:20 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου! Εξάλλου, η πρόταση του κ. Σαμαρά, στο πρόσωπο της Αννας Ασημακοπούλου για τη θέση του Γραμματέα της Κοιν. Ομάδας, γρήγορα αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει (σ.σ. απαιτούσε αλλαγή κανονισμού και έγκρισή του από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές) και τελικά η κ. Ασημακοπούλου -που κατά δήλωσή της αποσύρθηκε για προσωπικούς λόγους- αντικαταστάθηκε από τον κ. Γ. Πλακιωτάκη. 

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει, βήμα – βήμα και ανάλογα με την ανταπόκριση των στελεχών, να ξαναστήσει τον κομματικό μηχανισμό της Συγγρού που, λόγω διακυβέρνησης, είχε αποδυναμωθεί και περιοριστεί στις προσπάθειες μίας ομάδας στελεχών περί τον Ανδ. Παπαμιμίκο. Παράλληλα, θα επιδιώξει και ανοίγματα σε όλες τις πτέρυγες, αρχής γενομένης από την επικείμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου έντονο είναι το αίτημα των βουλευτών να λάβουν το λόγο. 

Χωρίς ουδείς να μπορεί να προκαταλάβει τις εξελίξεις και την ταχύτητα εκδήλωσής τους, ο χρόνος μοιάζει να έχει «κολλήσει» εις ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, που βλέπει τον κ. Τσίπρα να κυβερνά χωρίς, μάλιστα, να είναι βεβαία για το πόσο.