ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για την παράταση

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2015, 18:45 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2015, 21:22
ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για την παράταση
Facebook Twitter Whatsapp

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ σημείωσε πως το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση αφορά στους Ευρωπαίους που θα λάβουν την απόφαση.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ σημείωσε πως το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση αφορά στους Ευρωπαίους που θα λάβουν την απόφαση.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επεσήμανε πως το ΔΝΤ έχει τη βούληση για να συνεχίσει τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ επεσήμανε πως τα προγράμματα του που εκπονούνται «διακρίνονται για την ευελιξία» (flexibility) του. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Ωστόσο όπως είπε η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων. «Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», επεσήμανε.

Διευκρίνισε πάντως πως το τι θα συμβεί με το ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένες τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ανήκει ακόμα στο πεδίο της «εικασίας» και τόνισε πως το ακριβές μοντέλο συνεργασίας με την χώρα «πηγαίνοντας προς τα μπροστά» είναι κάτι που «βρίσκεται υπό συζήτηση».

Παράλληλα επεσήμανε πως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση αφορά στους Ευρωπαίους που θα λάβουν απόφαση. Είπε ακόμα πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα κρατήσει ως τον Μάρτιο του 2016, οπότε δεν χρειάζεται να παραταθεί. Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ, ο ίδιος απήντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «η τρόικα πέθανε» και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν επιθυμεί να διαπραγματεύεται την ίδια στιγμή με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι είναι «υπό συζήτηση» η μελλοντική μορφή της συνεργασίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Σε άλλο ερώτημα για την πιθανότητα το ΔΝΤ να παραμείνει μόνο του στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι «θα ήταν υποθετικό να πούμε εάν θα συνεχίσουμε ή όχι με τους Ευρωπαίους».

Συνεχίζοντας την αναφορά του για τη συνεργασία του ΔΝΤ με την Αθήνα, ο κ. Ράις σημείωσε ότι στη συνάντηση που είχε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, «δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις», προσθέτοντας ότι «είμαστε σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την καλύτερη κατανόηση των σχεδίων και των προτεραιοτήτων της», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του ΔΝΤ «να συνεχίσει να στηρίζει» την Ελλάδα.

Τέλος, σε ερώτηση για τις «χρηματοδοτικές ανάγκες» της χώρας ανέφερε ότι από τότε, πριν τις εκλογές, που κλιμάκια του ΔΝΤ είχαν επισκεφθεί την Αθήνα, «τα στοιχεία δεν έχουν αναθεωρηθεί», όπως και για τα στοιχεία όσον αφορά το ελληνικό χρέος, κατά πόσο είναι βιώσιμο, απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση.