ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Τσίπρα για την σκληρή κόντρα στη Βουλή για τη συμφωνία

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2015, 07:57 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2015, 07:57
Το σχέδιο Τσίπρα για την σκληρή κόντρα στη Βουλή για τη συμφωνία
Facebook Twitter Whatsapp

Έτοιμος για την πρώτη του σκληρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση εμφανίζεται ο πρωθυπουργός με αφορμή την δανειακή σύμβαση. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Έτοιμος για την πρώτη του σκληρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση εμφανίζεται ο πρωθυπουργός με αφορμή την δανειακή σύμβαση. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ετοιμάσει έναν αναλυτικό φάκελο μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα μνημόνια που είχε περάσει η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου μαζί με τους εφαρμοστικούς νόμους προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να αποδείξει εμπεριστατωμένα ότι η συμφωνία των τεσσάρων μηνών δεν έχει τίποτα κοινό με τα μνημόνια. 

Βασική ένσταση της κυβέρνησης για να μην να μην ψηφιστεί παρά μόνο να συζητηθεί η τετράμηνη συμφωνία –γέφυρα είναι το γεγονός ότι  νομικά δεν χρειάζεται καμία επιβεβαίωση αφού δεν περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Επισημαίνουν δε ότι η  νέα συμφωνία του Ιούνιο θα συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους -όπως η παρούσα- οι οποίοι είναι ετεροβαρείς για  τα συμφέροντα της χώρας. «Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή -έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας - χωρίς αυτό να  απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση.»

Τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι στην συζήτηση που θα γίνει στην Βουλή  ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει γιατί δεν χρειάζεται να ψηφιστεί η νέα συμφωνία αντίθετα με την  συμφωνία που θα προκύψει στο τέλος  του τετραμήνου  και η οποία πράγματι θα πρέπει να πάει  προς επικύρωση στη Βουλή ενώ θα  δώσει πολλές απαντήσεις για το περιεχόμενο των μνημονίων που έχουν περάσει στο παρελθόν με προεδρικά διατάγματα. 

Όπως έλεγαν  κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μετά από επαφές που είχαν με συνταγματολόγους ανάμεσα τους και με τον Γιώργο Κατρούγκαλο η «παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται και  παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς». 

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας  μέχρι το τέλος Ιουνίου» έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη .«Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.» 

Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν μάλιστα ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. 

«Κεντρικός στόχος  ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος κατάργηση του μνημόνιο επιτεύχθηκε. Σ’ ότι αφορά το δεύτερο δηλαδή την δανειακή σύμβαση πήραμε την αναγκαία παράταση  προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό» σημείωνε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό γίνεται μια προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η παράταση της μνημονιακής σύμβασης σημαίνει αυτόματα και παράταση του μνημονίου. Εντάσσουν δε όλη αυτή την φιλολογία στον «βρώμικο πόλεμο» που –όπως λένε- τους κάνουν μερίδα  συμφερόντων στην Ελλάδα αλλά και Ευρωπαίοι παράγοντες που δεν επιθυμούν την παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.