ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τις «ευλογίες» του Μαξίμου

της Τιτίκας Ανουσάκη - Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2015, 14:18 / Ανανεώθηκε 11 Μαρτίου 2015, 17:34
Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τις «ευλογίες» του Μαξίμου
Facebook Twitter Whatsapp

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις υπολεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και όχι στην ουσία, αρχίζουν στις τρεις το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), οι πρώτες εργασίες των τεχνικών κλιμακίων, στις Βρυξέλλες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις υπολεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και όχι στην ουσία, άρχισε στις τρεις μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), οι πρώτες εργασίες των τεχνικών κλιμακίων, στις Βρυξέλλες. Τρόικα ή όχι, τεχνικοί σύμβουλοι θα διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες ενώ συνάδελφοί τους, θα ελέγχουν τα λογιστικά στοιχεία της χώρας από την Αθήνα
 
Σε αυτήν την παράλληλη διαδικασία, που με  μια μέρα καθυστέρηση παραδέχτηκε το Μέγαρο Μαξίμου, θα εξεταστεί αρχικά η οικονομική θέση της χώρας (ελλείμματα κλπ) και σε δεύτερη φάση η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις μία προς μία. 
 
Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου στις εργασίες θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο κ. Νίκος Θεοχαράκης.
 
Όπως επισημαίνουν η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, παρά τις χθεσινές διαψεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου περί τρόικας, σημερινές ανεπίσημες πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο. 
 
Από το Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν σήμερα υπογραμμίζουν πως δεν αποκλείεται κλιμάκια των θεσμών να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να δουν στοχευμένα στοιχεία. Οι επισκέψεις των κλιμακίων αυτών επισημαίνει το Μαξίμου θα αποφασίζονται από κοινού με την ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους.

Την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
 
Όπως δήλωσε η σημερινή έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Τόνισε, επίσης, πως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.