ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ προκλήσεων σε αέρα και θάλασσα από την Τουρκία

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2015, 13:08 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2015, 15:28
Μπαράζ προκλήσεων σε αέρα και θάλασσα από την Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μπαράζ παραβιάσεων προέβη χτες και σήμερα η Τουρκία, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στον αέρα αλλά και στα χωρικά μας ύδατα.

Σε μπαράζ παραβιάσεων προέβη χτες και σήμερα η Τουρκία, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στον αέρα αλλά και στα χωρικά μας ύδατα. 

Κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  επιθετική σημειώθηκε στο Αγαθονήσι πριν από λίγες ώρες από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. 

Συγκεκριμένα η πυραυλάκατος «TCG POYRAZ» εισήλθε την 08:55 σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα ανατολικά του νησιού, ελάχιστα μέτρα από την ακτή όπου και παρέμεινε μέχρι που έλαβαν θέσεις με όπλα ευθυτενούς τροχιάς οι άνδρες που βρίσκονται πάνω σε αυτό το νησί. 

Η τουρκική πυραυλάκατος κινούμενη με πορεία, αρχικά, δυτική και στη συνέχεια νότια και ανατολική, εξήλθε από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα την 11:50 νοτιοανατολικά  από του  Αγαθονησίου . 

Από την πρώτη στιγμή που το τουρκικό πολεμικό πλοίο βρέθηκε στο Αιγαίο και πέρασε πίσω από τα ελληνικά νησιά τέθηκε υπό παρακολούθηση από πολεμικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού μας. 

Σύμφωνα με το Ελληνικό Πεντάγωνο ο πλους του συγκεκριμένου τουρκικού πολεμικού πλοίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης δεδομένου ότι το «TCG Poyraz» παρέμεινε κρατημένο ανατολικά του Αγαθονησίου. 

Ωστόσο και χτες οι Τούρκοι πιλότοι προέβησαν σε 65 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας 15 τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν από ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας- ηλεκτρονικού πολέμου.  

Όλες αυτές οι προκλήσεις από την Άγκυρα, σημειώνονται παραμονές της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου όπου η Ελλάδα γιορτάζει την επανάσταση του γένους κατά της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την απελευθέρωση των περιοχών όπου ήταν υποδουλωμένες.

Γ.Σ.