ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Αρχίζει έρευνα σε εθνικούς και διεθνείς φορείς για το χρέος

Δημοσίευση 7 Μαΐου 2015, 16:59 / Ανανεώθηκε 7 Μαΐου 2015, 16:29
Κωνσταντοπούλου: Αρχίζει έρευνα σε εθνικούς και διεθνείς φορείς για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Πόρισμα για τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής αλήθειας για το δημόσιο χρέος θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 18 του Ιούνη. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παρουσία των επιστημονικών συνεργατών Ερίκ Τουσέν, Μ. Λουτσία και  Σάφας Λούμινα.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Πόρισμα για τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής αλήθειας για το δημόσιο χρέος θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 18 του Ιούνη.

Αυτό ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παρουσία των επιστημονικών συνεργατών Ερίκ Τουσέν, Μ. Λουτσία και  Σάφας Λούμινα.

Όπως ανακοινώθηκε οι εργασίες της επιτροπής θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα κορυφωθούν το τετραήμερο 15-18 του Ιούνη όπου και θα δοθεί στη δημοσιότητα πόρισμα με τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη διαμορφωθεί δύο υποεπιτροπές που στόχο θα έχουν την ακρόαση προσώπων που έπαιξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δυσθεώρητου χρέους, καθώς και τη συλλογή στοιχείων από εθνικούς και διεθνής φορείς.

Μάλιστα μεταξύ των οργανισμών που θα αποτανθεί η Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους, συγκαταλέγονται το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, τα στοιχεία των οποίων θεωρούνται σημαντικά για τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Ωστόσο, οι εργασίες δεν πρόκειται να διαρκέσουν λιγότερο από ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση του 80% του ελληνικού χρέους σε συγκεκριμένους φορείς, βοηθά στην συγκεντρωτική του μελέτη.   

Επιπλέον,  η επιτροπή έχει ξεκινήσει προσπάθεια επαφής με την κοινωνία και συλλογής υπογραφών υποστήριξης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί ειδικός διαδικτυακός χώρος υποστήριξης στην οποία έχουν ήδη υπογράψει 2.600 άτομα (σε δυο μέρες λειτουργίας), μεταξύ των οποίων ο γνωστός επιστήμονας, Νόαμ Τσόμσκι και ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς.