ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνημα: Ουδέποτε ο Σόιμπλε «συμβούλευσε» τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα

Δημοσίευση 11 Μαΐου 2015, 16:15 / Ανανεώθηκε 11 Μαΐου 2015, 17:44
Κίνημα: Ουδέποτε ο Σόιμπλε «συμβούλευσε» τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα
Facebook Twitter Whatsapp

Για όψιμους υπερασπιστές του δημοψηφίσματος κάνει λογο το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με αφορμή τη συζήτηση για  διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας με τους εταίρους. Αναφορικά με τη δήλωση βομβα του Σόιμπλε, ότι εκείνος είχε συστήσει στον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει στο δημοψήφισμα που αποτέλεσε την αιτία για την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία το 2011, ξεκαθαρίζει ότι «ουδέποτε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ συμβούλευσε για κάτι τέτοιο τον πρώην Πρωθυπουργό». Το Κίνημα, μάλιστα, εξαπολύει επίθεση στον κ. Σόιμπλε για την μη στήριξη της επιλογής Παπανδρέου στην ΕΕ.

Για όψιμους υπερασπιστές του δημοψηφίσματος κάνει λογο το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με αφορμή τη συζήτηση για  διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας με τους εταίρους. Αναφορικά με τη δήλωση-βόμβα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι εκείνος είχε συστήσει στον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ξεκαθαρίζει ότι «ουδέποτε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ συμβούλευσε για κάτι τέτοιο τον πρώην Πρωθυπουργό». Το Κίνημα, μάλιστα, εξαπολύει επίθεση στον κ. Σόιμπλε για την μη στήριξη της επιλογής Παπανδρέου στην ΕΕ.

«Σήμερα πλέον πολλοί μιλούν για δημοψήφισμα. Όπως και πολλοί εμφανίζονται υπερασπιστές του, αλλά όψιμα. Μόνον, που όταν προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου είτε ποιούσαν τη νήσσαν, είτε μιλούσαν για αντιδημοκρατικές επιλογές και για κινήσεις εντυπωσιασμού, καλλιεργώντας κλίμα εθνικού διχασμού», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Κινήματος, Γιώργος Πεταλωτής

«Τώρα βέβαια αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι πιο δημοκρατικό...» συμπληρώνει και επισημαίνει ότι «το σίγουρο είναι ότι η διακυβέρνηση του τόπου απαιτεί παρρησία και ανάληψη ευθύνης, προτού να ερωτηθεί ο λαός. Και εν προκειμένω, απαιτείται διαπραγμάτευση και κατάληξη - συμφωνία πριν από οτιδήποτε άλλο». 

«Η αυθεντική έκφραση του λαού δεν μπορεί να καλύπτεται από φόβο αλλά ούτε και να αποτελεί άλλοθι ανικανότητας. Πρέπει όλοι να αναλάβουν την ευθύνη τους, να πάρουν θέση. Η ευθύνη και η θέση όμως έχουν κόστος. Η μεταβίβαση τους αποτελεί φυγομαχία» τονίζει ο κ. Πεταλωτής, στέλντοντας μήνυμα στην κυβέρνηση. 

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το δημοψήφισμα που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, τόνισε:

Ο κ. Σόιμπλε ουδέποτε είχε «συμβουλεύσει» τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερώσει ακόμη από το καλοκαίρι του 2011 κάποιους από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο αυτό, όπως ο ίδιος έχει  δηλώσει κατ' επανάληψη.

Το καλύτερο που είχε να κάνει τότε ο κ. Σόιμπλε, αν πράγματι ήταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, θα ήταν να πείσει μερικούς από τους εταίρους μας ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί όπως βολεύει τον καθένα. Έχει κανόνες και αρχές.