ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάμπριελ: Ο χρόνος τελειώνει και η υπομονή μας εξαντλείται...

Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2015, 20:14 / Ανανεώθηκε 15 Ιουνίου 2015, 20:14
Γκάμπριελ: Ο χρόνος τελειώνει και η υπομονή μας εξαντλείται...
Facebook Twitter Whatsapp

Κανένας στη Γερμανία που βρίσκεται σε υπεύθυνη θέση δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Κανένας στη Γερμανία που βρίσκεται σε υπεύθυνη θέση δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε, ο κ. Γκάμπριελ τόνισε πως «δεν γίνεται να κάνουμε απλά αυτό που θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μια τραγωδία».

«Η Ευρώπη και η Γερμανία είναι έτοιμες να φέρουν στην Ελλάδα διψήφια ποσά δισ. ως πακέτα βοήθειας, αλλά αυτό που βεβαίως δεν θέλουμε, να μην εκπληρώνει η ελληνική κυβέρνηση τις δικές της υποχρεώσεις, αλλά να τις μεταφέρει στους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Αυτό δεν γίνεται. Και όχι μόνον τελειώνει ο χρόνος, αλλά πιστεύω ότι σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξαντλείται και η υπομονή. Αυτό, πιστεύω, είναι το μεγάλο πρόβλημα» είπε και συνέχισε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη:

Κάποιοι “θεωρητικοί των παιγνίων” στην ελληνική κυβέρνηση κάθονται και πιστεύουν ότι ο φόβος στην Ευρώπη για μια έξοδο της Ελλάδας θα είναι τόσο μεγάλος, ώστε θα συμφωνήσουμε σε όλα. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Ευρώπη θα δεχτούν τον εκβιασμό.

«Το θέμα ουσιαστικά είναι αν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τα δικά τους μέτρα που πρέπει να κάνουν. Διάβασα π.χ. ότι δεν θέλουν να κάνουν περικοπές στις συντάξεις, μπορώ να το καταλάβω και γι αυτό υπάρχει η πρόταση να περικόψουν τις στρατιωτικές δαπάνες. Αυτή είναι μια έξυπνη πρόταση, αλλά πρέπει και να το κάνουν» είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και συνέχισε: 

Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε κάτι που να είναι πραγματικά έγκυρο και το θέμα είναι ότι πρέπει να προσέξουμε, να μη γίνουμε γελοίοι λέγοντας συνεχώς: “Αυτή είναι η τελευταία διαπραγμάτευση” και να συνεχίζεται αυτή η άθλια κατάσταση. Θα ήταν καλό να έρχονταν τώρα αποτελέσματα. Αλλά αυτό δεν γίνεται, χωρίς να είναι η ελληνική κυβέρνηση έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορούμε στην Γερμανία να εγγυηθούμε για υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις αυτής της κυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται.

Μάλιστα, ο κ. Γκάμπριελ έσπευσε να δώσει... συμβουλές προς τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Η συμβουλή μου για θα ήταν – δεν θέλω βεβαίως να προσβάλλω κανέναν – ίσως να δίνει λιγότερες συνεντεύξεις και να κάθεται περισσότερο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.