ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σαμαράς απειλεί Τσίπρα με... ειδικά δικαστήρια και παλεύει για ευρωπαϊκό μέτωπο

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2015, 15:29 / Ανανεώθηκε 23 Ιουνίου 2015, 13:52
Ο Σαμαράς απειλεί Τσίπρα με... ειδικά δικαστήρια και παλεύει για ευρωπαϊκό μέτωπο
Facebook Twitter Whatsapp

Υψηλούς τόνους πριν την με όποια μορφή λύση του ελληνικού δράματος τηρεί ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας ότι μέσα στις επόμενες ώρες παίζεται η τύχη της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Υψηλούς τόνους πριν την με όποια μορφή λύση του ελληνικού δράματος τηρεί ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας ότι μέσα στις επόμενες ώρες παίζεται η τύχη της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόσο μέσω των δηλώσεών του όσο και του άρθρου του στην Καθημερινή, κάλεσε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει πολιτική και να προχωρήσει σε μία επωφελή για τη χώρα συμφωνία. Ωστόσο, για πρώτη φορά τόσο σαφώς, ο κ. Σαμαράς έθεσε στο τραπέζι και το ζήτημα των ευθυνών που θα αντιμετωπίσει όποιος θέσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έσπευσε να σημειώσει ότι δεν θα είναι μόνον ηθικές ή πολιτικές.

«Έξοδος από το ευρώ, ή άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι εκτός κάθε συζήτησης. Κι όποιος εκεί προσπαθεί να σύρει τη χώρα, θα αντιμετωπίσει πολλαπλές ευθύνες. Ηθικές και όχι μόνο. Πολιτικές και όχι μόνο…» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς στην Καθημερινή, δείχνοντας – χωρίς να το πει πάντως – προς το Ειδικό Δικαστήριο.

Στο γαλάζιο επιτελείο, άλλωστε, έχουν ήδη... στοιχεία. Προφανώς δεν... ποινικοποιούν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ούτε, βέβαια, φτάνουν στα επίπεδα που έφτασε ο κ. Ανδ. Λοβέρδος να προειδοποιήσει με... Γουδή. Αλλά, δεν ξεχνούν ότι με προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, και μάλιστα μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, μεταφέρθηκαν τα ρευστά διαθέσιμα των ΟΤΑ και των δημοσίων οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να καλύψουν τη δόση προς το ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά δεν περιορίζονται, προφανώς, στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Αντιθέτως έντονες είναι οι ζυμώσεις και οι συναντήσεις για την προσπάθεια συγκρότησης ενός ενιαίου πολιτικού μετώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό «πρόβλημα» την άρνηση του κ. Στ. Θεοδωράκη.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς συζήτησε το θέμα με τον κ Κ. Καραμανλή, στη συνάντηση που είχαν προ εβδομάδος, ενώ τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ αποδεικνύονται εύφορο έδαφος για την σύμπραξη, στην πράξη, των «ευρωπαϊκών» πολιτικών δυνάμεων.