ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2015, 18:14 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2015, 18:44
Τροπολογία 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Facebook Twitter Whatsapp

Τροπολογία η οποία προβλέπει παράταση για τρεις επιπλέον μήνες της υφιστάμενης κανονιστικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που λήγουν ή καταγγέλλονται, κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τροπολογία η οποία προβλέπει παράταση για τρεις επιπλέον μήνες της υφιστάμενης κανονιστικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που λήγουν ή καταγγέλλονται, κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «συντρέχει επείγουσα ανάγκη άμεσης νομοθετικής πρόνοιας για τη διασφάλιση της ύπαρξης συλλογικών ρυθμίσεων και όρων αμοιβής και εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ρυθμιστικού κενού που θα δυσχεράνει ουσιωδώς την επανέναρξη και λυσιτελή έκβαση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενόσω ο θεσμικός και κοινωνικός διάλογος για την αποκατάσταση και αναμόρφωση του συνολικού θεσμικού πλαισίου περί συλλογικής αυτονομίας, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης».

Ειδικότερα, ορίζεται ότι «οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης ή διαιτητικής απόφασης, που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας».

Επίσης «η ισχύς της από 26 Μαρτίου 2014 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παρατείνεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015, εφόσον μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχει συναφθεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Την τροπολογία, που κατατέθηκε, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα μέτρα ανακούφισης των ΑμεΑ και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, υπογράφει πρώτος ο Στάθης Λεουτσάκος και ακολουθούν:

Σωκράτης Βαρδάκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Σάκης Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μπέτυ Σκούφα, Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σωτηρίου, Κυριακή Τεκτονίδου, και Δέσποινα Χαραλαμπίδου.