ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση για συμφωνία από τη Σοσιαλιστική Διεθνή

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2015, 15:32 / Ανανεώθηκε 6 Ιουλίου 2015, 15:32
Έκκληση για συμφωνία από τη Σοσιαλιστική Διεθνή
Facebook Twitter Whatsapp

«Η ψήφος υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Ελλάδας πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές και να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία» αναφέρει η Σοσιαλιστική Διεθνής που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη. 

«Η ψήφος υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Ελλάδας πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές και να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία» αναφέρει η Σοσιαλιστική Διεθνής που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής απευθύνει έκκληση, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους, συντονισμένα, με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από το αν υποστήριξαν το «ναι» ή το «όχι», να εργαστούν για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία και τις μεταρρυθμίσεις για μία βιώσιμη οικονομία» επισημαίνουν.

Στην επιστολή αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Καλούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό να σεβαστεί την εντολή που πήρε με την εκλογή του και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Μια νέα συμφωνία πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με οδυνηρές θυσίες, όπως μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και αύξηση της ανεργίας των νέων σε ποσοστό πάνω από 40%.

Αν η συντηρητική ηγεσία της Ευρώπης είχε λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ότι το κλειδί για την Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι περισσότερη λιτότητα αλλά βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, αν είχαν στηρίξει την ιδέα του δημοψηφίσματος στην αρχική φάση, η κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία για δημοκρατική αλλαγή και πρόοδο.

 Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θα φέρει μία ακόμη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.