ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

της Τιτίκας Ανουσάκη - Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2016, 09:52 / Ανανεώθηκε 2 Ιανουαρίου 2016, 14:31
Εκλογές 2015: Το δις  εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού
Facebook Twitter Whatsapp

Τρις κλήθηκαν στις κάλπες το 2015 οι Έλληνες πολίτες, ψηφίζοντας δύο φορές για εθνική κυβέρνηση και μια φορά για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το μνημόνιο.

 

Τρις κλήθηκαν στις κάλπες το 2015 οι Έλληνες πολίτες, ψηφίζοντας δύο φορές για εθνική κυβέρνηση και μια φορά για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το μνημόνιο.

Τον Γενάρη του 2015 η Ελλάδα εξέλεξε την λεγόμενη και «πρώτη φορά Αριστερά»... κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήρθαν πρώτοι στις εκλογές με 36,34% και σχημάτισαν κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (4,75%).

Οι προσδοκίες υψηλές, οι υποσχέσεις αμέτρητες και έπειτα από ένα εξάμηνο «σκληρής» διαπραγμάτευσης κατά τους κυβερνώντες και «μιας τρύπας στο νερό» κατά την αντιπολίτευση... φτάσαμε στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στον Ιούλιο και το δημοψήφισμα.

Ένα δημοψήφισμα που ζητούσε από τους Έλληνες να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την πρόταση Γιούνκερ που προκάλεσε πέρα από τη διατάραξη των ήδη διαταραγμένων σχέσεων με τους εταίρους το «κλείσιμο» των τραπεζών και τα capital controls.

Παρά πάντως το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε και την αναγωγή του στο δίλημμα ευρώ η δραχμή, το ΟΧΙ των Ελλήνων ήταν συντριπτικό... με 61.31%.

Ένα ΟΧΙ που μεταφράστηκε κατά το δοκούν και που οδήγησε τελικά σε ένα άλλο σχέδιο-μνημόνιο, με πολλά μέτρα και με τη συνθηκολόγηση κατά κάποιο τρόπο της κυβέρνησης.

Η 17ωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, η συνθηκολόγηση Τσίπρα έφεραν και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να αποχωρούν και να σχηματίζουν μαζί και με την τότε πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τη Λαϊκή Ενότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έφερε το μνημόνιο στη Βουλή το οποίο πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή (στηριζόμενο από τις λεγόμενες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις) και τελικά προκήρυξε νέες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε μια βραχεία προεκλογική περίοδο οι Έλληνες εκλογείς κλήθηκαν να ψηφίσουν για να νομιμοποιούσουν το μνημόνιο δίχως όμως «αντιμνημονιακό αντίπαλο δέος».

Το δίλημμα του Ιανουαρίου Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο, μετεξελίχθηκε στο δίλημμα ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα το Μνημόνιο.

Και η λαϊκή εντολή και πάλι έδωσε τον πρώτο λόγο στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις.

Το σκηνικό ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίζει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ με μικρότερη ωστόσο κοινοβουλευτική δύναμη από τον Ιανουάριο.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, ενώ την έκπληξη έκανε ο Βασίλης Λεβέντης ο οποίος έπειτα από δύο δεκαετίας μάχης κατάφερε να περάσει το κατώφλι του ελληνικού κοινοβουλίου ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος.

Στο εκλογικό ταμείο, κερδισμένο εμφανίστηκε και το ΠΑΣΟΚ που αύξησε τα ποσοστά του σε αντίθεση με το Ποτάμι που είδε τα δικά του να συρρικνώνεται.

Οι εκλογές για το 2016 φαντάζουν σενάριο μακρινό... το πολιτικό σύστημα δείχνει ώριμο ως προς το ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση δεν θα ωφελήσει τη χώρα... και το σενάριο που εξυφαίνεται για τη νέα χρονιά για τους «ανήσυχους» της αντιπολίτευσης είναι αυτό της οικουμενικής κυβέρνησης.

Οι «κάλπες» του 2015

20/09                     25/01

ΣΥΡΙΖΑ 35,46%            36,34%

ΝΔ 28,09%             27,81%

ΧΑ 6,99%              6,28%

ΠΑΣΟΚ 6,29%      4,68%

ΚΚΕ 5,55%          5,47%

ΠΟΤΑΜΙ 4,09%    6,05%

ΑΝΕΛ 3,69%          4,75%

ΕΝ.ΚΕ 3,44%          1,79%

 

ΔΗΜΟΨΉΦΙΣΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

ΟΧΙ 61,31%

ΝΑΙ 38.69%