ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση: Το 1ο ημίχρονο θα παιχτεί τα επόμενα 24ωρα στην Αθήνα

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 8 Απριλίου 2016, 07:23 / Ανανεώθηκε 8 Απριλίου 2016, 07:40
Διαπραγμάτευση: Το 1ο ημίχρονο θα παιχτεί τα επόμενα 24ωρα στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Το 1ο ημίχρονο θα παιχτεί τα επόμενα 24ωρα στην Αθήνα. Το 2ο ημίχρονο όμως, θα δοθεί επί αμερικανικού εδάφους, στην Ουάσινγκτον, από την ερχόμενη Τετάρτη. Εκεί όπου δηλαδή θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το 1ο ημίχρονο θα παιχτεί τα επόμενα 24ωρα στην Αθήνα. Το 2ο ημίχρονο όμως, θα δοθεί επί αμερικανικού εδάφους, στην Ουάσινγκτον, από την ερχόμενη Τετάρτη. Εκεί όπου δηλαδή θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

«Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία», εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει, «τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών» (σ.σ. μία ημέρα δηλαδή πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ). Παρά την εκπεφρασμένη αισιοδοξία πάντως, «η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική κυβέρνηση έχουν την πληροφορία ότι οι δύο ισχυρές κυρίες, Ανγκ. Μέρκελ και Κρ. Λαγκάρντ, δεν τα βρήκαν σε όλα -παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα- αφήνοντας τη λύση για λίγο αργότερα, στην εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ. Μετά δε, τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά κατά του διεθνούς οργανισμού, και η χθεσινοβραδινή διαρροή διαπνέεται από το ίδιο κλίμα, με στοιχεία μάλιστα  για την εξαιρετικά αρνητική στάση του κ. Τόμσεν και της παρέας του. 

Στάση που συνεχίζεται σημειωτέον ακόμη και τώρα. Κυβερνητικός παράγων που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε στο newpost.gr ότι ακόμη και στο ασφαλιστικό, όπου οι αποστάσεις δεν δείχνουν τόσο μεγάλες πια, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ είχαν προσέλθει «με διάθεση να τσακωθούν», κατά τη χαρακτηριστική διατύπωση του συνομιλητή μας. Ενώ είχαν, συν τοις άλλοις, την αξίωση ακόμη και τα πιο δύσκολα μέτρα στο ασφαλιστικό να ληφθούν εδώ και τώρα, χωρίς χρόνο ωρίμανσης δηλαδή. 

Στο πλαίσιο των αψιμαχιών με το ΔΝΤ, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την ύφεση/ ανάπτυξη, τι προέβλεπε ο οργανισμός και τι, τελικώς, έγραψε το... κοντέρ. 


 
Με την κυβέρνηση να καταλήγει στο εξής πολιτικό συμπέρασμα, «είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις [παραπάνω πίνακας] ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του». 

Την ίδια ώρα, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει προσπάθεια να εξηγήσει, να πείσει για τη διαφαινόμενη συμφωνία –και σε σύγκριση με τις προηγούμενες συμφωνίες. Έτσι:

«Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας (μέχρι το τέλος του 2018)... οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν». 

Όσον αφορά το ύψος και την ποιότητα των μέτρων, «πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση». 

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μετρά ήδη δύο νίκες, σε φορολογικό και ασφαλιστικό. Το 99,8% των μισθωτών /συνταξιούχων θα έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση, αντιθέτως θα επιβαρυνθούν τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από τα 50.000 ευρώ, σημειώνεται στην κυβερνητική διαρροή, με φανερή διάθεση επαναπροσέγγισης των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. 

Αλλά και το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα (έως 32.000 ευρώ) θα πληρώσει λιγότερο φόρο, τάξη που θα σηκώσει την προσπάθεια για επιστροφή της ανάπτυξης. 

Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την κυβερνητική διαβεβαίωση, «δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων».