ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Επιβεβλημένη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2016, 18:22 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2016, 20:51
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Επιβεβλημένη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Facebook Twitter Whatsapp

Και άλλο θετικό μήνυμα από το Βερολίνο για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και  θεσμών, μετά από εκείνο του Σόιμπλε μέσω Reuters, ήρθε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αδιαπραγμάτευτη είναι για το Βερολίνο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ μετά τον Σόιμπλε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι, παρά τις συνομιλίες που «σέρνονται», θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν απλώς διακοπεί και ελπίζουμε ότι δεν θα σταματήσουν», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινηθούν», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι όσον αφορά ενδεχόμενες περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους, συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο τότε θα μπορεί κανείς να διακρίνει αν θα είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα. Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περαιτέρω δάνεια, επισήμανε, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της ρευστότητάς της και «αυτό αποτελεί θετική ένδειξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η οικονομική συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι.

Αυτό άλλωστε, τόνισε, με το βλέμμα στην έγκριση που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποτελεί το θεμέλιο για το γ' πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα ο Σόιμπλε τονίζει πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και «βλέπει» συμφωνία μέχρι τα τέλη Απρίλη. Αντίστοιχα για το θέμα του χρέους επανέλαβε ότι μπορούν να το δουν αφότου κλείσει η αξιολόγηση και το επιτάσσει η ανάγκη.