ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Τρομοκρατία και προσφυγικό απαγορεύεται να συνδυάζονται σε επίπεδο ΕΕ

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2016, 16:27 / Ανανεώθηκε 20 Απριλίου 2016, 16:55
Τόσκας: Τρομοκρατία και προσφυγικό απαγορεύεται να συνδυάζονται σε επίπεδο ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

''Απαγορεύεται σχεδόν να συνδυάζονται σε επίπεδο ΕΕ το προσφυγικό και η τρομοκρατία'' δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

''Απαγορεύεται σχεδόν να συνδυάζονται σε επίπεδο ΕΕ το προσφυγικό και η τρομοκρατία'' δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Προσέθεσε, δε, πως «ο κάθε πρόσφυγας δεν είναι τρομοκράτης και η τρομοκρατία δεν προέρχεται από το προσφυγικό» και παρατήρησε πως στις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ έγινε αποδεκτό ότι προβλήματα δημιούργησε η έλλειψη ένταξης αυτών των ανθρώπων και η γκετοποίηση και όχι άλλοι λόγοι τους οποίους -όπως είπε- υπαινίσσεται η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα:

Βλέπουμε επηρεασμό της ιδεολογικής τοποθέτησης της ΝΔ από παλαιομοδίτικες αντιλήψεις της δεκαετίας του 50, καταστολή, επίδειξη δύναμης, η εξουσία πάνω από τον πολίτη και εν τέλει αναποτελεσματικότητα, ή δεν θέλετε να αλλάξετε πολιτική.

Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε αναποτελεσματικά το θέμα στην Ηγουμενίτσα που ήταν 4.000-6.000 μετανάστες, στην Πάτρα που ήταν γύρω στις 2.500 και σε άλλες περιοχές, αφού -όπως ανέφερε- «πήγαινε η Αστυνομία τους έδερνε, έφευγαν και μετά πάλι τα ίδια».

«Παλιά εργαλεία για νέα προβλήματα δεν αποδίδουν. Το να είμαστε οπισθοφυλακή των πιο συντηρητικών και αντιδραστικών αντιλήψεων στην Ευρώπη δεν δίνει λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.

«Εμείς, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα, αλλά προσπαθούμε με μέθοδο και κινούμαστε με διαφάνεια. Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρα προβλήματα και γραφειοκρατία», τόνισε και κάλεσε «να μην υπάρχει μικροψυχία γιατί μπορεί να εκληφθεί σαν έλλειψη πατριωτικής αντίληψης στα δύσκολα».

Ο κ. Τόσκας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως τα ανέφερε η αντιπολίτευση, στην Ειδομένη και στον Πειραιά, επισήμανε ωστόσο ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες «να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να λυθεί το προσφυγικό», και σχολίασε πως ήδη υπάρχει αποσυμπίεση και εκτόνωση της κατάστασης. «Ίσως γι’ αυτό να βιαστήκατε να φέρετε το θέμα για συζήτηση», είπε προς την ΝΔ.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι αν δεν αντιμετωπίζουμε με πολιτικό ρεαλισμό αυτές τις πρωτόγνωρες τις καταστάσεις, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως ριζοσπαστικοποίηση περιθωριοποιημένων ομάδων και άκρατη συντηρητικοποίηση άλλων πολιτών, που θα οδηγηθούν σε ακραίες αντιλήψεις.

«Αυτό να το καταλάβουν κάποιοι που ζητούν ακραία μέτρα, παρόμοια με τα σκοπιανά», τόνισε.