ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες: Ανεξάρτητα τα στοιχεία της Eurostat από τα μέτρα «κάβα»

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2016, 19:39 / Ανανεώθηκε 20 Απριλίου 2016, 22:33
Βρυξέλλες: Ανεξάρτητα τα στοιχεία της Eurostat από τα μέτρα «κάβα»
Facebook Twitter Whatsapp

Νέες «βόμβες» στη διαπραγμάτευση βάζουν οι Βρυξέλλες καθώς, εκτός από τις «σημαντικές διαφορές» στο ασφαλιστικό, ανώτερος αξιωματούχος σπεύδει να υποβαθμίσει και τα στοιχεία της Eurostat για το πλεόνασμα του 2015 τα οποία θα δημοσιευτούν αύριο και η κυβέρνηση τα θεωρεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες για τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέες «βόμβες» στη διαπραγμάτευση βάζουν οι Βρυξέλλες καθώς, εκτός από τις «σημαντικές διαφορές» στο ασφαλιστικό, ανώτερος αξιωματούχος σπεύδει να υποβαθμίσει και τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 τα οποία θα δημοσιευτούν αύριο και η κυβέρνηση τα θεωρεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες για τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.

Ειδικότερα, ερωτηθείς κατά πόσο τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο η Eurostat μπορούν να επηρεάσουν τα επιπρόσθετα μέτρα, ο αξιωματούχος που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εκτίμησε πως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.

Ταυτόχρονα οι ίδιος αξιωματούχος σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατέθεσε η ελληνική πλευρά χωρίς την έγκριση των θεσμών, ο ίδιος ανέφερε πως διαφέρει σημαντικά από τη θέση των θεσμών, ωστόσο σημείωσε πως δεν αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τα λεγόμενα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3 δισ. ευρώ, επίσημη πηγή της Κομισιόν τόνισε ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι «τα μέτρα θα νομοθετηθούν προληπτικά, αλλά δεν θα εφαρμοστούν».

Η ίδια πηγή, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ, Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανέφερε ότι «εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος που θα μπορούσε να σημαίνει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε να συνεδριάσει το Eurogroup κάποια στιγμή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα». Εξέφρασε την ελπίδα, αλλά όχι την προσδοκία, να υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup, αν και σημείωσε ότι «στην καλύτερη περίπτωση, οι δύο πλευρές θα έρθουν κοντά σε συμφωνία για το μεγαλύτερο μέρος των υπό διαπραγμάτευση ζητημάτων».