ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάει Βιέννη ο Κοτζιάς - Προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης στις ελληνο-αυστριακές σχέσεις

Δημοσίευση 27 Απριλίου 2016, 08:21 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2016, 08:21
Πάει Βιέννη ο Κοτζιάς - Προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης στις ελληνο-αυστριακές σχέσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Επίσκεψη στη Βιέννη θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις 11 Μαΐου, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού ομολόγου του Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επίσκεψη στη Βιέννη θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις 11 Μαΐου, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού ομολόγου του Σεμπάστιαν Κουρτς

Σχετική πληροφορία της αυστριακής εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ" επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη. 

Η επίσκεψη του 'Ελληνα υπουργού στην αυστριακή πρωτεύουσα πραγματοποιείται σχεδόν δύο μήνες έπειτα από την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί σε επίσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Σε αυτή την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, εξαιρώντας την Ελλάδα. 

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία, Χρυσούλας Αλιφέρη, η οποία φέρεται πως θα επιστρέψει τώρα συνοδεύοντας τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. 

Κατά το γεύμα εργασίας που θα έχουν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον Έλληνα ομόλογό του την σκληρή γραμμή που, όπως τονίζουν οι επικριτές της, ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιέννης και ειδικότερα ο ίδιος, κάτι που είχε οδηγήσει στο σφράγισμα της Διαδρομής των Βαλκανίων και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. 

Μία πρώτη σχετική προσπάθεια από πλευράς Βιέννης είχε γίνει κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 6 Απριλίου ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον 'Ελληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, ενώ είχε επισκεφθεί και προσφυγικό καταυλισμό. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ", η Αθήνα τονίζει πως στα πολιτικά δεδομένα δεν έχει αλλάξει τίποτε και η Ελλάδα συνεχίζει να σηκώνει το βάρος των προσφύγων, ωστόσο το προγραμματιζόμενο γεύμα εργασίας ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Σεμπάστιαν Κουρτς προσφέρει μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν οι διαφορές. 

Όπως αναφέρει σε χθεσινοβραδινό τηλεγράφημά του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών τονιζόταν το βράδυ της Τρίτης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας είχαν συνομιλίες τις περασμένες εβδομάδες τόσο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους όσο και σε συναντήσεις τους σε συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών, όπου ο κ. Κουρτς προσκάλεσε τον κ. Κοτζιά να επισκεφθεί τη Βιέννη.