ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Η ελληνική κρίση επέστρεψε - Ο χρόνος για τον Τσίπρα τελειώνει

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 27 Απριλίου 2016, 18:48 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2016, 21:16
Spiegel: Η ελληνική κρίση επέστρεψε - Ο χρόνος για τον Τσίπρα τελειώνει
Facebook Twitter Whatsapp

«Ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου» αναφέρει το περιοδικό Spiegel, που κάνει εκτενή αναφορά στα όσα έχουν συμβεί με την αξιολόγηση και τις αξιώσεις για μέτρα – κάβα από το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες.

«Ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου» αναφέρει το περιοδικό Spiegel, που κάνει εκτενή αναφορά στα όσα έχουν συμβεί με την αξιολόγηση και τις αξιώσεις για μέτρα – κάβα από το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένεση ρευστότητας αλλά απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας. Η παλιά σύγκρουση απειλείται να κλιμακωθεί εκ νέου σε μία εποχή που η Ευρώπη έχει άλλες έγνοιες αναφέρει ο αρθρογράφος του Spiegel που εκτιμά πως οι πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις φέρνουν μνήμες του καλοκαιριού του 2015.

«Και αυτό δεν είναι καλό. Για εβδομάδες οι ηγέτες της ΕΕ διαπραγματευόταν με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος και η μία Σύνοδος διαδεχόταν την άλλη. Η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη φαινόταν να είναι θέμα χρόνου, αλλά την τελευταία στιγμή μία συμφωνία επετεύχθη»,  σημειώνει ο αρθρογράφος.

Και τώρα υπάρχουν απειλές για επανάληψη του δράματος, συνεχίζει το Spiegel που αναφέρεται στις χθεσινές εξελίξεις και την ακύρωση του Eurogroup, το οποίο σημειωτέο επρόκειτο να συνεδριάσει αύριο εάν είχε καταγραφεί επαρκής πρόοδος.  Αναφορά γίνεται εξάλλου και στις σημερινές εκκλήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ για άμεση σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως τονίζει το Spiegel ο λόγος της νέας αναστάτωσης είναι η άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, τα οποία είναι προαπαιτούμενος για την παραμονή του ΔΝΤ, γεγονός που ζητεί διακαώς το Βερολίνο.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα στέκεται στα όσα ζητάει το ΔΝΤ – δηλαδή συγκεκριμένα μέτρα που θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων- και στην αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνηση, για αυτόματη περικοπή δαπανών όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα. Πηγές που επικαλείται το Spiegel, αναφέρουν πως κατά του δανειστές η ελληνική πρόταση δεν είναι αρκετά σαφής.

Στη συνέχεια το γερμανικό περιοδικό διαμηνύει πως ο χρόνος τελειώνει για την Αθήνα, και όπως τονίζει, εάν η σύγκρουση δεν επιλυθεί άμεσα, θα συμπέσει με μία σειρά από άλλα προβλήματα:

  • Η προσφυγική κρίση που απειλείται με κλιμάκωση και πάλι. Παρά το κλείσιμο της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, οι πρόσφυγες καταφτάνουν από την κεντρική Μεσόγειο στην Ευρώπη.
  • Οι αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για την απελευθέρωση του καθεστώτος παροχής βίζας, που φτάνουν στην τελική τους φάση και με την Άγκυρα να απειλεί να τινάξει την συμφωνία στον αέρα σε περίπτωση που δεν λάβει τα ανταλλάγματα που θέλει.
  • Στην Ισπανία, δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση και στις 26 Ιουνίου θα διεξαχθούν εκλογές. Την ίδια στιγμή η χώρα είναι υπό επιτήρηση λόγω του ελλείμματός της. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία.
  • Στις 24 Ιουνίου οι βρετανοί αποφασίζουν με δημοψήφισμα για το μέλλον τους στην ΕΕ. Ενδεχόμενη αρνητική απόφαση θα δημιουργούσε την σοβαρότερη ενδεχομένως κρίση στην ιστορία της ΕΕ.

Η αλληλουχία των γεγονότων είναι αμφίσημη για τον Τσίπρα, εκτιμά το Spiegel και συνεχίζει:

Του δίνει τα μέσα για να πιέσει προς για να επιβάλει τα επιχειρήματά του καθώς οι ηγέτες της ΕΕ δεν θέλουν να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα. Από την άλλη, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Με την προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα για το Brexit, τα προβλήματα των ελλήνων πάνε σε δεύτερη μοίρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες της ΕΕ «δεν έχουν καμία διάθεση να προσφέρουν ξανά τη σκηνή για να κάνει σόου ο κ. Τσίπρας» αναφέρει πηγή του Spiegel που εκτιμάει πως στο τέλος θα υπάρξει με κάποιο τρόπο συμφωνία και καταλήγει:

Το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν θέλει να το συζητάει καμία κυβέρνηση.