ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: Ο Μουζάλας τριγυρνάει στην Ελλάδα και ιδρύει καταυλισμούς προσφύγων

Δημοσίευση 19 Αυγούστου 2016, 14:34 / Ανανεώθηκε 19 Αυγούστου 2016, 14:34
Αυγενάκης: Ο Μουζάλας τριγυρνάει στην Ελλάδα και ιδρύει καταυλισμούς προσφύγων
Facebook Twitter Whatsapp

Στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης με θέμα το ζήτημα του προσφυγικού έδωσε το παρών ο Λευτέρης Αυγενάκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης με θέμα το ζήτημα του προσφυγικού έδωσε το παρών ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός δεν τήρησε τη συμφωνία στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με αποτέλεσμα:

1) Να μην έχει γίνει όλους αυτούς τους μήνες διαχωρισμός προσφύγων - παράνομων μεταναστών

2) Να καθυστερεί απελπιστικά η μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

3) Να μην έχουν δημιουργηθεί προαναχωρησιακά κέντρα για να επαναπροωθηθούν οι παράνομοι μετανάστες

4) Να μην έχουν απορροφηθεί τα ανάλογα ευρωπαϊκά κονδύλια και να πληρώνει και αυτόν το λογαριασμό ο Έλληνας φορολογούμενος».

«Οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2015 σχεδόν 20 φορές σε σύγκριση με το 2014. (2014: 45.421 είσοδοι, 2015: 876.232 είσοδοι). Από την Ελλάδα το 2015 πέρασε το 85% όσων εισήλθαν στην Ευρώπη σε αντίθεση με το 2014 που από τη χώρα μας είχε περάσει το 16%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του FRONTEX, η Ελλάδα από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο του 2015 απέτυχε να καταγράψει τις αφίξεις 438.000 ατόμων. Στη χώρα μας ζουν σήμερα εγκλωβισμένα περισσότερα από 58.000 άτομα επισήμως και ανεπίσημα πολύ περισσότερα», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Παράλληλα, τόνισε πως «το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφαλείας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση. Η κοινωνική και οικονομική ασφάλεια των πολιτών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας ενώ είναι το προαπαιτούμενο για την αποδοχή του ‘άλλου’ και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι στοιχειώδης αρχή ανθρωπισμού αλλά και δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ για το θέμα, ζήτησε:

  • Μεταφορά σε επίσημες δομές: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
  • Αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ως δομές φιλοξενίας για την αποφυγή δημιουργίας «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις μας και την αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί επιτέλους ένας υπεύθυνος ανά νησί ή νομό που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάος που ακόμη επικρατεί σε πολλούς χώρους φιλοξενίας.
  • Ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας.
  • Δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία για τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους. Απαιτείται άμεση εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από ΕΕ.
  • Η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαινόμενα ασυδοσίας.
  • Άμεση δημιουργία αξιόπιστου μητρώου Μ.Κ.Ο. σε κεντρικό επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους.
  • Τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, όπως ακριβώς συνέβη τη διετία 2012-2014. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει εκ νέου ελεύθερες τις ροές. Σε αντίθετη περίπτωση με κλειστά τα σύνορά μας με τη ΠΓΔΜ θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες.
  • Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αποδημίας των παρανόμων οικονομικών μεταναστών.
  • Υιοθέτηση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια.

«Για όλους αυτούς τους λόγους δε μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Κυβέρνηση η οποία λειτουργεί χωρίς σχεδιασμό», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ και επεσήμανε:

Ο κ. Μουζάλας τριγυρνάει στην Ελλάδα και ιδρύει καταυλισμούς. Ο κ. Μουζάλας δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το μοιράζει. Δυστυχώς, αλλά εκπροσωπεί την χειρότερη έκφραση της ανοργανωσιάς, της αυθαιρεσίας και της παρακμής και όποιον αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα εκείνος και τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν ακροδεξιό και φασίστα.