ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγας: Το αφορολόγητο δεν είναι φετίχ

Δημοσίευση 20 Φεβρουαρίου 2017, 12:14 / Ανανεώθηκε 20 Φεβρουαρίου 2017, 12:14
Ρήγας: Το αφορολόγητο δεν είναι φετίχ
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν είναι "φετίχ" το οτιδήποτε, δεν το λέω για να πάμε σε μείωση του αφορολόγητου, αλλά αν μια μείωση του αφορολόγητου διευκολύνει να κλείσει η αξιολόγηση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία όχι μόνο έχουν αντιστάθμισμα, αλλά ανακουφίζουν και τους πολίτες», δήλωσε ο Παναγιώτης Ρήγας.

«Δεν είναι "φετίχ" το οτιδήποτε, δεν το λέω για να πάμε σε μείωση του αφορολόγητου, αλλά αν μια μείωση του αφορολόγητου διευκολύνει να κλείσει η αξιολόγηση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία όχι μόνο έχουν αντιστάθμισμα, αλλά ανακουφίζουν και τους πολίτες», δήλωσε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Θέλω να δω και να δούμε ακριβώς τι θα είναι, γιατί το να λέμε θα πέσει το αφορολόγητο, ενδεχομένως υποθετικά, και ταυτόχρονα αυτό να μην έχει ως αντιστάθμισμα -το αντιστάθμισμα έχει να κάνει και για τους πολίτες, αλλά και την οικονομία- είναι προφανές ότι δεν στέκει, δεν έχει λογική», είπε αναλυτικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Όλα πάνε σε μία συμφωνία. Πάνε σε τι διευκολύνει τη συμφωνία».

Κατά την εκτίμηση του κ. Ρήγα, η απαίτηση των δανειστών για προληπτικά μέτρα μετά το 2018 είναι αντιδημοκρατική και είναι πολιτική επιλογή και στάση. Ο ηγετικός κύκλος των δανειστών που αποφασίζει δεν αποδέχεται ότι η κυβέρνηση αυτή εφαρμόζει την συμφωνία επιτυχώς και δεν προχωρά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, για το οποίο όμως δέχεται πιέσεις, είπε.

Το ζητούμενο που πρέπει να απαντηθεί είναι ότι, παρά τα στοιχεία ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε θετικό δρόμο και προβλέπεται ανάπτυξη για το 2017 και 2018, δεν υπάρχει άρα κανένα στοιχείο να διαμορφώνει τις απαιτήσεις που ακούγονται, μας ζητούν μέτρα, τόνισε ο κύριος Ρήγας.

«Προληπτικά μέτρα το να κάνεις και να στο ζητά κάποιος ξεπερνά τα όρια της όποιας δημοκρατίας», επισήμανε και πρόσθεσε πως «είναι μια πίεση που έχει πολιτική λογική, που λέει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει, ενώ ο ηγετικός πυρήνας που επιλέγει αυτές τις πολιτικές δεν το ήθελε».

Η συμφωνία έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο, εμείς έχουμε κάνει και παράπλευρα πράγματα που έχουν ανακουφίσει και δώσαμε το δικό μας στίγμα, πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε πως «έχουμε υλοποιήσει το 70%, υπάρχει ένα κενό που είναι τα μέτρα που ζητάνε».

«Τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα 4 δισ. που ζητούν δεν στέκουν, δεν έχουν λογική», επανέλαβε.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρραγής και όλοι, μα όλοι, θεωρούμε και πιστεύουμε ότι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε. Όλα θα είναι διαχειρίσιμα και αντιμετωπίσιμα και δεν θα επιτρέψουμε να έρθει το σύστημα το πολιτικό της διαπλοκής και της διαφθοράς, θα είμαστε ενωμένοι για να υπάρξει καλύτερη προοπτική για την χώρα, δήλωσε ο κύριος Ρήγας αναφορικά με το αν οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν την όποια συμφωνία έρθει με τους δανειστές.

Εκλογές δεν θα υπάρξουν, δεν χρειάζεται, ζημιώνει την προσπάθεια αυτή την ώρα, πρόσθεσε και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως: «Ο κύριος Μητσοτάκης είναι που λέει "βαστάτε, μην κλείνετε την αξιολόγηση κι εμείς θα τον ρίξουμε"».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του βουλευτή και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, σε σχέση με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κύριος Ρήγας είπε: «Είμαστε ένα κόμμα που ο καθένας μπορεί και δικαιούται να έχει τις προσωπικές του απόψεις, όμως η απόφαση των οργάνων καθορίζει την πορεία του κόμματος».

Δεν υπάρχει ζήτημα συνεργασίας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη που διαθέτει πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην προηγούμενη κατάσταση της χώρας. Με τους ΑΝΕΛ μας χωρίζουν πολλά, όμως μας ενώνει ένα και σημαντικό: Κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο το χτύπημα κατά της διαπλοκής και διαφθοράς, δεν ανοίγει κανένα ζήτημα αυτή τη στιγμή, ανέφερε σχετικά.