ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μοσκοβισί ζητεί παρεμβάσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό - «Πρέπει να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις»

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 21 Φεβρουαρίου 2017, 17:55 / Ανανεώθηκε 21 Φεβρουαρίου 2017, 17:02
Ο Μοσκοβισί ζητεί παρεμβάσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό - «Πρέπει να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις»
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα αναφέρεται μέσω του προσωπικού του blog ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως μετά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες «φάνηκε φως στο τούνελ της λιτότητας για τους Έλληνες». Την ίδια στιγμή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, θέσεις τις οποίες έλαβαν προηγουμένως σήμερα τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Μοσκοβισί κάνει λόγο για μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα, για έναν «πολιτικό συμβιβασμό που επιτρέπει τους Θεσμούς που διαχειρίζονται τη διαπραγμάτευση να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα» και υποστηρίζει πως «η κατάληξη είναι σημαντικό βήμα για αυτό το πρόγραμμα και την εκταμίευση της δόσης». Ο επίτροπος υποστηρίζει πως δίχως το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, «την αλληλεγγύη της ευρωζώνης και σε μικρότερο βαθμό τη βοήθεια του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει, θα έβγαινε από την ευρωζώνη και θα βυθιζόταν στην ύφεση».

Αυτό, δεν το ήθελαν ούτε οι Έλληνες, ούτε οι Ευρωπαίοι – αν και ορισμένοι ακόμη παίζουν με το σενάριο του Grexit [σ.σ. σαφής αιχμή κατά του Σόιμπλε], συνέχισε και υποστήριξε: «Πολλοί, στο αριστερό φάσμα και στο νότο της ΕΕ μου λένε πως είναι σκανδαλώδες να στραγγαλίζουμε τους Έλληνες. Έπειτα από επτά χρόνια λιτότητας και απώλεια του 27% του ΑΕΠ, περισσότεροι από 300.000 νέοι έφυγαν από τη χώρα και η ανεργία είναι κοντά στο 25%. Καταλαβαίνω αυτή την ευαισθησία, τη συμμερίζομαι, ιδίως όταν πάω στην Αθήνα για να επισκεφτώ τους Έλληνες φίλους μου. Για πέντε χρόνια πολεμούσα τις τιμωρητικές διαθέσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν την Ελλάδα στην εφαρμογή αέναης λιτότητας. Και κάποιες φορές αποκομίζω την αίσθηση πως ζητούνται περισσότερα από τους Έλληνες για ιδεολογικούς λόγους και όχι οικονομικούς».

Από την άλλη, συνεχίζει «υπάρχουν ορισμένοι στον Βορρά που μας κατηγορούν πως είμαστε πολύ χαλαροί και δεν διασφαλίζουμε την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θεωρούν πως το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ελλειμματικό, το φορολογικό πολύ άδικο, και η οικονομία δεν είναι αρκούντως δυναμική ώστε να διασφαλίσει την αυτονομία του ελληνικού κράτους. Και αυτό είναι αληθές, ακόμα και εάν λάβουμε υπόψη μας την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική οικονομία, εάν θέλει να προχωρήσει μπροστά πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε βάθος, να γίνει πιο παραγωγική και ελκυστική».

Στη συνέχεια, ο Μοσκοβισί, αναφέρεται στο μεγάλο ελληνικό χρέος και κάνει μία αναφορά στους τρόπους που αυτό μπορεί να μειωθεί. «Η συμφωνία της Δευτέρας είναι καλή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Διατηρεί την ισορροπία (…) οι πιστωτές θα κάνουν περαιτέρω προσπάθειες ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ο απόλυτος στόχος του προγράμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

Η συμφωνία της Δευτέρας φέρνει μία μεγάλη αλλαγή. Για πρώτη φορά, ισορροπήσαμε τις δημοσιονομικές προσπάθειες με μέτρα ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης. Είναι ξεκάθαρο, (…) πως είναι εμφανές το φως στο τούνελ της λιτότητας για τους έλληνες πολίτες.

«Πολλά απομένουν να γίνουν ώστε να βοηθηθούν οι έλληνες φίλοι μας. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει η ελπίδα τους στο τέλος του τούνελ της λιτότητας. Αυτή είναι η προτεραιότητα της Κομισιόν», καταλήγει ο Μοσκοβισί.

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό θέλουν Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα». Μάλιστα, όπως είπε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, υποστήριξε πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στην Αθήνα. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως «πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις» και ότι «οι συζητήσεις θα αφορούν το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά».