ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου: Να μην μας πιέζετε πέρα από τα όριά μας – Η Αθήνα να μαζέψει τον Καμμένο

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2017, 15:38 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2017, 17:46
Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου: Να μην μας πιέζετε πέρα από τα όριά μας – Η Αθήνα να μαζέψει τον Καμμένο
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους απάντησε στον Πάνο Καμμένο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παράλληλα σε προκλητικό τόνο επεσήμανε πως «ότι δεν είναι σοφό να πιέζει κανείς την Άγκυρα πέρα από τα όριά της»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους απάντησε στον Πάνο Καμμένο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παράλληλα σε προκλητικό τόνο επεσήμανε πως «ότι δεν είναι σοφό να πιέζει κανείς την Άγκυρα πέρα από τα όριά της»

Ο επικεφαλής του τουρκικής διπλωματίας σχολίασε πως οι Έλληνες γνωρίζουν τις δυνατότητες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σοφό να πιέζει κανείς την Άγκυρα πέρα από τα όριά της.

Απαντώντας στον κ. Καμμένο, τον χαρακτήρισε ως το «κακομαθημένο παιδί» της ελληνικής κυβέρνησης, και κάλεσε την Αθήνα να τον θέσει υπό έλεγχο ώστε να μην εμποδίζει την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ο κ. Καμμένος είναι άνθρωπος με συμπλέγματα και ότι δεν προτίθεται να τον λάβει υπόψη του, κατηγορώντας μάλιστα τον έλληνα υπουργό ότι με τη συμπεριφορά του προσπαθεί να βλάψει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Τι ακριβώς είπε ο Τσαβούσογλου:

«Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, για το θέμα νησιών στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, το FIR κτλ, σκεφτόμαστε διαφορετικά (έχουμε διαφορετικές θέσεις). Αλλά γι αυτά έχουμε μηχανισμούς, διερευνητικές επαφές. Αυτό το κάνουμε για να μην κλιμακώνεται η ένταση. Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού , (Πάνος Καμμένος), κάνει συνεχώς βήματα που δοκιμάζουν την κατανόησή μας. Προκαλεί. Μας λένε “ Κατά βάθος είναι καλό παιδί, μην δίνετε σημασία (ας το παραβλέψουμε)”. Ναι αλλά μέχρι πού θα πάει; Τον πήρατε αναγκαστικά στην κυβέρνηση (συνασπισμού), κι εμείς να παραβλέπουμε; Κι η υπομoνή μου έχει όρια. Δεν είναι ανεξάντλητη. Δείχνουμε ωριμότητα αλλά...Γι αυτό επειδή κάποια πολιτικά πράγματα είναι μεταξύ μας δεν θέλω να τα πώ. Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός...

...Τί θα γίνει λοιπόν; Θα ανεχόμαστε τους κακομαθημένους; Η δουλειά μας είναι να απασχολούμε αυτούς; Η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο γείτονες. Αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν και προβλήματα. Έχουμε και την βούληση για την επίλυσή τους. Στην ιστορία είχαμε πολέμους... Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια προσέγγιση μεταξύ των λαών μας. Οι δικοί μας πάνε στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά και οι Έλληνες έρχονται στην Τουρκία. Όταν το παρατηρούμε, έχουμε πολλά κοινά, αλλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να επισκιάζει όλα αυτά. Εμείς δεν μπαίνουμε σε μια κούρσα με τέτοια λογική. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη ισχύος. Το τί μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός όταν πρέπει, το ξέρουν καλύτερα εκείνοι. Η κυβέρνηση. Να τα πούν (εξηγήσουν) και σε εκείνο το κακομαθημένο (παιδί) και να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας»

Υπενθυμίζεται πως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε πως «όποιος πατά σε ελληνικό νησί θα αντιμετωπίζεται άμεσα, ενώ πρόσθεσε ότι «αν έρθουν οι Τούρκοι, να δούμε πως θα φύγουν μετά».

Όπως τόνισε: «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε πρόκληση. Με ηρεμία, σωφροσύνη αλλά και αποφασιστικότητα. Οποιοδηποτε αεροσκάφος, οποιοδήποτε πλοίο θα αναχαιτίζεται. Πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπρας όχι ο Σημίτης. Υπουργός Εξωτερικών ο Κοτζιάς και όχι ο Πάγκαλος».

Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν υπάρχει θέμα να πατήσει ο οποιοσδήποτε ελληνικό νησί. Θα αντιμετωπιστεί άμεσα.  Για να τελειώνουμε.Θα πατήσουν, να δούμε πως θα φύγουνε μετά. Αυτές οι προσπάθειες από την Τουρκική πλευρά είναι κινήσεις πανικού, φέρνουν μια επικίνδυνη κατάσταση για την Τουρκία. Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα»​

Σε σχέση με τα επεισόδια που προβάλλονται από τα ΜΜΕ τόνισε: «Δεν υπάρχουν πια ελεύθερα δίκτυα και ελεύθεροι δημοσιογράφοι. Έχουμε δει απίστευτα πράγματα, ειδήσεις μαϊμού. Αυτές είναι προσπάθειες που προκαλούν θυμηδία».