ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου σήκωσε το γάντι: Σκληρή απάντηση στον Σκουρλέτη - Παρέμβαση «φωτιά» από Χριστοδουλοπούλου

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2017, 14:06 / Ανανεώθηκε 28 Μαρτίου 2017, 16:27
Το Μαξίμου σήκωσε το γάντι: Σκληρή απάντηση στον Σκουρλέτη - Παρέμβαση «φωτιά» από Χριστοδουλοπούλου
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζονται οι διαφωνίες στελεχών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Μαξίμου σήκωσε το γάντι που πέταξε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης. «Κανείς δεν είναι πιο αριστερός κι ευαίσθητος από τον πρωθυπουργό», ήταν η αιχμηρή διαρροή των πρωθυπουργικών κύκλων. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε τις αγωνίες μεγάλου αριθμού στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και το κλίμα που διαμορφώνεται σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου έδωσε πολιτική κάλυψη στον Πάνο Σκουρλέτη. Την ίδια ώρα, η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσέθεσε ένα ακόμα πρόβλημα στο Μαξίμου δηλώνοντας ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να κλείσει αν τα μέτρα είναι αυτά που ζητάνε οι δανειστές.

Η διαρροή Μαξίμου

Το Μαξίμου απάντησε αιχμηρά στη δημόσια διαφωνία Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ: «Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό.» Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός εργασίας σε άρθρο του στην ΕφΣυν καλούσε την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», δηλαδή να μην προχωρήσει στην πώληση του 40% της ΔΕΗ, όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Στη διαρροή-απάντηση του Μαξίμου αξίζει να σημειωθούν τρία στοιχεία:

1. Ο αιχμηρός τόνος της. Το Μαξίμου επιλέγει να μη ρίξει τους τόνους, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με τον υπουργό Εσωτερικών.

2. Η μη διάψευση της επικείμενης πώλησης των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

3. Η υπεράσπιση της «αριστεροσύνης» του πρωθυπουργού έναντι της εξ αριστερών κριτικής. Η διεκδίκηση της «αριστερής ψυχής» του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κεντρικό ζήτημα στον εσωκομματικό διάλογο.

Η τοποθέτηση Τζανακόπουλου

Στο σημερινό μπρίφινγκ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε να αρνηθεί κατηγορηματικά ότι επίκειται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία και συμπαγής στην προσπάθειά της να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι ότι τελικές συλλογικές αποφάσεις για τη συμφωνία θα πρέπει να συγκριθούν με:

  • όσα είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά,
  • όσα απαιτούν οι δανειστές,
  • όσο είχε πει η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις της.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατέληξε με την πρόβλεψη ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από όλους.

Διαφωνίες και άλλων στελεχών

Φαίνεται πάντως ότι ο. Σκουρλέτης εξέφρασε ένα γενικό κλίμα που επικρατεί τόσο στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις τοπικές κοινωνίες σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία. Μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν το μήνυμα ότι «δεν είναι μόνο ο Σκουρλέτης που δεν δέχεται την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου κάλυψε πολιτικά τον κ. Σκουρλέτη: «Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν και υπουργός Ενέργειας και με την παρέμβασή του αυτή, ο ίδιος, όπως και το κόμμα, όπως και συνολικά η κυβέρνηση καταδεικνύουν τη μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.»

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία. Σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες που εξαρτούν την ύπαρξή τους από τον λιγνίτη, η ιδιωτικοποίηση των μονάδων μπορεί να σημάνει «ξαφνικό θάνατο» για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Παρέμβαση Χριστοδουλοπούλου

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπύλου προσέθεσε σήμερα ένα ακόμα πρόβλημα στο Μαξίμου, καταδεικνύοντας τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας με τους δανειστές. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχτεί τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές: «Μια συμφωνία που θα φέρει τόσα δεινά σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, δεν πρέπει να την κλείσει αυτή η κυβέρνηση. Αυτό το έχω πει και το έχουν πει όλοι. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι θα δούμε τη συμφωνία ως ένα σύνολο». Η κ. Χριστοδουλοπούλου προσέθεσε ότι: «Στο αδιέξοδο δεν είναι η απάντηση να υπογράψουμε το αδιέξοδο».

Είναι πλέον προφανές ότι η συμφωνία οδηγεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό όριο τους. Το να «περάσει» δεν θα είναι απλή υπόθεση.