ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Στημένος ο διαγωνισμός για τη ΔΕΗ - Στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι βαποράκια συμφερόντων

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2017, 08:59 / Ανανεώθηκε 29 Μαρτίου 2017, 12:09
Σκουρλέτης: Στημένος ο διαγωνισμός για τη ΔΕΗ - Στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι βαποράκια συμφερόντων
Facebook Twitter Whatsapp

«Συλλογική απόφαση η ψήφιση των μέτρων»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εμμένει στις αντιδράσεις του για την πώληση της ΔΕΗ, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πειθαρχήσει στην όποια συλλογική απόφαση της κυβέρνησης και του κόμματος γιατί έχει γαλουχηθεί με αυτόν τον τρόπο και δεν είναι στην Αριστερά για να κάνει προσωπική καριέρα.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «στημένο διαγωνισμό» και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι θα την πουλήσουμε όσο – όσο». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «υπάρχει απαίτηση και πίεση από πλευράς των δανειστών». 

Υποστήριξε πως το σχέδιο για πώληση περιουσιακών στοιχείων, έως τον Ιούλιο του 2018, είναι πειστικό και δημιουργεί συνθήκες στημένου παιχνιδιού, αφού εάν δεν γίνει η πώληση θα υποστεί η χώρα επιπτώσεις. Επίσης καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι δεν πίστεψε και δεν προώθησε το σχέδιο για συμπράξεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να μην υποχρεωθεί η επιχείρηση να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία.

Πάντως, εκτίμησε ότι έχουν εξαιρεθεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και θα συμπεριληφθούν μόνο τα λιγνιτικά και πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων από τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Ενέργειας επιτέθηκε επίσης κατά των δανειστών τονίζοντας ότι «υπάρχουν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων που είναι βαποράκια συμφερόντων». Μάλιστα επεσήμανε πως «Θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία».  

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα ψηφίσει τα μέτρα ο υπουργός είπε ότι δεν είναι ατομικό. «Έχω γαλουχηθεί στη λογική των συλλογικών αποφάσεων». «Δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω καριέρα. Σέβομαι τον εσωκομματικό διάλογο. Η απόφαση είναι συλλογική. Αυτό που προηγείται είναι η συλλογική απόφαση, εγώ προσπαθώ να λειάνω αυτή την απόφαση», τόνισε.

Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο λόγω των ημερών, αλλά από τη δεκαετία του '50 έχει παρακολουθήσει όλο το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, επιχειρώντας να εξηγήσει την θέση του.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πάντως πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και στην ενέργεια και πως έχουμε ανεπιστρεπτί αφήσει πίσω τη δεκαετία του '70 και του '80. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί σήμερα μονοπωλειακή αγορά όπως τότε», είπε, αλλά αναρωτήθηκε εάν «είναι όμως τελικά αυτή η διαδικασία βίαιη έφοδος στην περιουσία της ΔΕΗ ή το αφήνουμε αυτό να εξελιχθεί με φυσιολογικό τρόπο»;

Η διαρροή από το Μαξίμου μετά το άρθρο... φωτιά

 «Κανείς δεν είναι πιο αριστερός κι ευαίσθητος από τον πρωθυπουργό», ήταν η αιχμηρή διαρροή των πρωθυπουργικών κύκλων, όπως είχε γράψει το newpost. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε τις αγωνίες μεγάλου αριθμού στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και το κλίμα που διαμορφώνεται σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου έδωσε πολιτική κάλυψη στον Πάνο Σκουρλέτη. Την ίδια ώρα, η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσέθεσε ένα ακόμα πρόβλημα στο Μαξίμου δηλώνοντας ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να κλείσει αν τα μέτρα είναι αυτά που ζητάνε οι δανειστές.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο Τάκης Χατζής μιλώντας στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, μετά το Πάσχα θα ανοίξει τα χαρτιά του και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος εμφανίζεται ενοχλημένος από τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΔΕΗ.

Το Μαξίμου απάντησε αιχμηρά στη δημόσια διαφωνία Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ: «Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό.» 

Στη διαρροή-απάντηση του Μαξίμου αξίζει να σημειωθούν τρία στοιχεία:

1. Ο αιχμηρός τόνος της. Το Μαξίμου επιλέγει να μη ρίξει τους τόνους, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με τον υπουργό Εσωτερικών.

2. Η μη διάψευση της επικείμενης πώλησης των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

3. Η υπεράσπιση της «αριστεροσύνης» του πρωθυπουργού έναντι της εξ αριστερών κριτικής. Η διεκδίκηση της «αριστερής ψυχής» του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κεντρικό ζήτημα στον εσωκομματικό διάλογο.