ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους του ΕΛΚ και πώς τον αντιμετώπισαν

του Πάνου Ρασσιά - Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2017, 07:13 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2017, 07:10
Τι είπε ο Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους του ΕΛΚ και πώς τον αντιμετώπισαν
Facebook Twitter Whatsapp

Το διήμερο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται αυτό το διήμερο στη Μάλτα, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το διήμερο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται αυτό το διήμερο στη Μάλτα, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενισχύσει της συμμαχίες της ΝΔ στην Ευρώπη.

Ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης προγραμμάτισε μια σειρά συναντήσεων με ηγέτες και αξιωματούχους, όπως ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Ζόζεφ Ντολ, ο Μαριάννο Ραχόι κ.α. στους οποίους, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του στο newpost.gr, είπε ότι ακριβώς λέει δημόσια και στην Ελλάδα.

Ότι δηλαδή, μια εμπροσθοβαρής μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξει ο πολιτικός διάλογος όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Υπερασπιζόμενος προφανώς το αίτημά του για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων στους συνομιλητές του, ότι η μάχη για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον δεν θα δοθεί μόνο στα ευρωπαϊκά φόρα, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. «Ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών μας», είπε χαρακτηριστικά μπροστά και στους 1500 συνέδρους του ΕΛΚ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε και τη θέση της Ελλάδας στη νέα Ευρώπη: «η Ελλάδα θα παραμείνει πάντοτε στην πρώτη γραμμή του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς αυτό εισέρχεται στην πιο φιλόδοξη φάση του». Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν μηχανισμοί που θα σφυρηλατήσουν την οικονομική σύγκλιση. «Η αρχιτεκτονική του ευρώ είναι δομημένη λάθος» πρόσθεσε και ζήτησε μια «πραγματική τραπεζική Ένωση και ένα κοινό σύστημα διασφάλισης καταθέσεων» που θα επιτρέψουν τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους.

Στις επαφές του ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε με προσοχή τους συνομιλητές του και κατέγραψε με προσοχή τις απόψεις του. Το ίδιο έκαναν και αυτοί. Τον άκουσαν. Όπως φάνηκε και από τον τρόπο που τον παρουσίασε πριν μιλήσει ο Γ.Γ. του ΕΛΚ Λόπεζ Ιστουριθ (τον χαρακτήρισε “μελλοντικό νικητή των εκλογών”), ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι πλέον υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό πολιτικά, κόμμα του ευρωκοινοβουλίου.