ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Ένας γιατρός για να καλύψει 3.000 κατοίκους στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 31 Μαρτίου 2017, 11:07 / Ανανεώθηκε 31 Μαρτίου 2017, 12:47
ΚΚΕ: Ένας γιατρός για να καλύψει 3.000 κατοίκους στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας γιατρός για να καλύψει 3.000 κατοίκους στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδάλης και Γιάννης Δελής καταγγέλουν πως ουδέποτε πήραν απάντηση για την ερώτηση που έθεσαν στους υπευθύνους του υπουργείου  για σοβαρότατες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Οι δυο βουλευτές κατηγορούν τον υπουργό υγείας κ. Ξανθό πως αδιαφορεί  πλήρως για τα προβλήματα και Κέντρου Υγείας το οποίο υπό τις παρούσες δυσμενέστατες συνθήκες αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ασθενών. 

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:  "Παρά το γεγονός ότι προβλέπονται έξι οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, καλυμμένη είναι μόλις η μια. Συγκεκριμένα να αναφέρουμε ότι ακάλυπτες παραμένουν, μία διευθυντή ή επιμελητή Α’ ή Β’ Χειρουργικής, δύο θέσεις επιμελητή Α’ ή Β’ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μία διευθυντή ή επιμελητή Α’ ή Β’ Παιδιατρικής και μία επιμελητή Α’ ή Β’ Οδοντιατρικής.

Εδώ και τρεις μήνες έχει απομείνει ένας γιατρός που μαζί με δύο ειδικούς γιατρούς και άλλους δύο που μετακινούνται από το  Κ.Υ. Σουφλίου για την κάλυψη εφημεριών του μήνα, καλούνται να καλύψουν της ανάγκες ολόκληρου του νησιού.

Να σημειώσουμε ότι είναι απαραίτητη η καθημερινή ενεργή εφημερία δύο ιατρών για την κάλυψη των έκτακτων περιστατικών εντός και εκτός  του Κ.Υ. και των διακομιδών, συνοδεία ιατρών στο Π.Γ.Ν.Ε.

Το Κ.Υ. μένει συχνά με έναν μοναδικό γιατρό για τη φροντίδα των σχεδόν 3.000 κατοίκων, καθώς σε κάθε διακομιδή υπάρχει και συνοδός γιατρός. Επιπλέον ο εν λόγω γιατρός επωμίζεται και το κόστος της μεταφοράς του με το πλοίο (30 ευρώ).

Πρόβλημα εντοπίζεται και στο ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο δεν λειτουργεί εξαιτίας της υποστελέχωσης του. Ελλείψεις υπάρχουν και στον ιατρικό εξοπλισμό και τις υλικοτεχνικές υποδομές, όπως των δύο ηλεκτροκαρδιογράφων και ενός απινιδωτή, καθώς επίσης και των απαραίτητων ιατρικών εργαλείων και αναλώσιμων υλικών, όπως για παράδειγμα πιεσόμετρα, ανατομικές λαβίδες, επίδεσμοι και αυχενικά κολάρα.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Κ.Υ. είναι παλιό και εντοπίζονται προβλήματα θέρμανσης, υδρευτικού και ηλεκτρολογικού συστήματος, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη θερμό-υγρομόνωση.

Τέλος ο βασικός ξενοδοχειακός και τεχνολογικός εξοπλισμός, βρίσκεται σε κατάσταση αχρηστίας ενώ δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εκτυπωτές. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
•    Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. Σαμοθράκης.
•    Τη χρηματοδότηση του Κ.Υ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειτουργίας του.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής