ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απανωτές προειδοποιήσεις για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση – Μοσκοβισί: Υπάρχει διολίσθηση, συμφωνήστε άμεσα - Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 16:06 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2017, 20:13
Απανωτές προειδοποιήσεις για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση – Μοσκοβισί: Υπάρχει διολίσθηση, συμφωνήστε άμεσα - Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο, επαφές για λύση μέχρι την Παρασκευή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυστηρή προειδοποίηση για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης στέλνουν – επίσημα και ανεπίσημα- ο ένας μετά τον άλλον ευρωπαίοι παράγοντες, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στο αδιέξοδο και να υπάρχει έστω μια πρώτη συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα. 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, κατά την ενημέρωση της ευρωβουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ήταν σαφής και έστειλε μήνυμα πως οι καθυστερήσεις εμπεριέχουν μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία: «Υπάρχει μία ολίσθηση, καθώς έχουμε καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης» σημείωσε και ζήτησε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις. «Θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα» υποστήριξε, τονίζοντας ότι «όσο προχωρούν οι επαφές, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη». Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε πως, «η επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν βούληση και θέληση, καθώς «απαιτείται λίγη ακόμη προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι τα εργασιακά, ενώ σημείωσε πως «η Κομισιόν δεν έχει πολιτική προτίμηση» 

Αναφερόμενος στο προσεχές Eurogroup της Βαλέτας, την Παρασκευή, εξέφρασε την ελπίδα να «έχουμε μία καλή συζήτηση, ώστε να πραγματοποιηθεί μία εποικοδομητική συνεδρίαση». «Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, αλλά βασιζόμαστε στη θετική στάση των θεσμών» επανέλαβε.

Σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, γιατί αυτό πλήττει την ανάπτυξη».Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα πέτυχε πέρυσι ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο απ' αυτό που απαιτούσαν οι δανειστές, οι οποίοι είχαν θέσει στόχο 0,5% για το 2016. Επανέλαβε επίσης πως η Αθήνα οδεύει επίσης προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της για φέτος και για το 2018, οπότε και θα τερματισθεί το πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα ενεργειακά, επεσήμανε πως θα πρέπει να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε ο ανταγωνισμός και ο ελληνικός ενεργειακός κλάδος να καταστεί πιο αποδοτικός και πιο αποτελεσματικός. Ο ίδιος σημείωσε πως για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζονται δύσκολες πολιτικές επιλογές. 

Όσον αφορά το δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά το 2018, σημείωσε ότι αυτό «θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα, το Ταμείο ως εγγυητή ασφάλειας. «Η παρουσία του ΔΝΤ είναι όρος απαραίτητος» έσπευσε να προσθέσει.

Για τον κ. Μοσκοβισί η ελληνική οικονομία επέδειξε ιδιαίτερη ελαστικότητα το 2015 και παρά τις συνέπειες των capital controls. Θετικές ενδείξεις υπήρχαν για το 2016, καθώς υπήρξε επιστροφή στην ανάπτυξη «σε κάποια τρίμηνα και μείωση ανεργίας», αλλά αυτές οι θετικές εξελίξεις έχουν αρχίσει ήδη να μετριάζονται, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέσω διαρροών δεν εμφανίζονται τόσο… διπλωματικοί. Ενδεικτική ήταν η δήλωση παράγοντα της ΕΕ, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, συμβούλεψε την Αθήνα να μην επιχειρήσει να συγκεντρώσει χρήματα σε για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου και ζήτησε να κλείσει η αξιολόγηση. «Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια. Είναι απόλυτα «άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο, σημείωσε. «H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

Σπριντ για συμφωνία με αβέβαιο αποτέλεσμα

Ενδεικτικό της απόπειρας να βρεθεί μια χρυσή τομή στην διαπραγμάτευση και μάλιστα άμεσα είναι το σημερινό, απρογραμμάτιστο ταξίδι Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες, με στόχο να υπάρξει ένα προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας, προκειμένου να επικυρωθεί στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας θα έχουν συνάντηση απόψε το βράδυ με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup, αλλά και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, τον επίτροπο νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Ωστόσο, από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε, νωρίτερα πως «οι επαφές μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών συνεχίζονται αδιάκοπα, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό».