ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Τσίπρα από τα Τέμπη: Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κοντά

Δημοσίευση 6 Απριλίου 2017, 08:32 / Ανανεώθηκε 6 Απριλίου 2017, 18:50
Μήνυμα Τσίπρα από τα Τέμπη: Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κοντά
Facebook Twitter Whatsapp

Διπλό μήνυμα για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος έστειλε σήμερα από τα εγκαίνια των σηραγγών στα Τέμπη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διπλό μήνυμα για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος έστειλε σήμερα από τα εγκαίνια των σηραγγών στα Τέμπη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

''Να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας. Το κλείσιμο της αξιολόγησης είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι είναι πάρα πολύ κοντά. Μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι αναγκαίες συζητήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα επιτέλους κατακτά συνολική συμφωνία και παρά τις Κασσάνδρες ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της'' υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ''η χώρα έχει διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο και είναι στο τέλος της ανηφόρας''.

Μιλώντας, την ίδια στιγμή, για το έργο, το οποίο παραδόθηκε παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και της επιτρόπου Κορίνας Κρετσού, υπογράμμισε ότι ''το παραλάβαμε το 2015 φορτωμένο με εμπλοκές και αβέβαια χρονοδιαγράμματα, με απειλή ματαίωσής του λόγω κρίσης. Η κατάσταση αυτή δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Τα έργα αυτά ανήκουν στον ελληνικό λαό. Δεν διεκδικεί η κυβέρνησή μου την πατρότητά τους. Διεκδικούμε όμως ότι καταφέραμε να ξεμπλέξαμε ένα κουβάρι που έμοιαζε με γόρδιο δεσμό. Με σκληρή διαπραγμάτευση''.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ''μέσα σε ενάμιση μήνα θα έπρεπε να λύσουμε τις αμαρτίες. Λύσαμε όμως και την απειλή τελμάτωσης των μεγάλων έργων. Αν δεν τελείωναν, θα ήμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε τεράστια ποσά. Το ποσό που θα έφευγε από τα ταμεία προσέγγιζε τα 8,5 δισ. ευρώ. Οι απαιτήσεις των κατασκευαστών ήταν 1,25 δισ. ευρώ. Δεν ήταν δυνατόν μια κυβέρνηση να τις φέρει εις πέρας''. 

''Καταφέραμε να φτάσουμε όμως σε μια συμφωνία που μείωσε τις απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα, με την στενή συνεργασία της επιτρόπου κ. Κρετσού, καταφέραμε να βρούμε δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτό το κατόρθωμα δεν έχει να κάνει με το ό,τι είχαμε μεταφυσικές δυνάμεις σε σχέση με τις προηγούμενες κυβέρνησεις, αλλά είχαμε τη βούληση να διαπραγματευτούμε σκληρά με τράπεζες, κατασκευαστές και παραχωρησιούχους'' ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα τόνισε ότι ''είμαστε περήφανοι γιατί χάρη στην συστηματική προσπάθεια, διασφαλίσαμε το δημόσιο συμφέρον. Έχουμε τη δυνατότητα να παραδώσουμε ένα εξαιρετικό δύσκολο έργο. Θα ακολουθήσουν η Ιόνια οδός από το Αντίρριο ως τα Ιωάννινα και ο Ε - 65. Αποδείξαμε ότι σε δύσκολες περιόδους, η επίγνωση της ευθύνης μπορεί να φέρει παραγωγικό αποτέλεσμα. Αυτό δυστυχώς δεν ήταν πάντοτε αυτονόητο για τη χώρα μας. Εμείς καταφέραμε παρά τις δύσκολες συνθήκες να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Τα εγκαίνια των οδικών αξόνων ο πιο ισχυρός συμβολισμός ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, ότι μπορεί να τα καταφέρει. Με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την ανάπτυξη και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι και τα έργα που προχωράνε σε όλη τη χώρα. Έργα πολύ σημαντικά για τη ζωή και την παραγωγή. Κλείνει ένας σημαντικός κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος. Είναι η ώρα να αναστοχαστεί η χώρα το μοντέλο της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης''.