ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί πριν από το Πάσχα – Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική λύση σήμερα

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 7 Απριλίου 2017, 09:04 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2017, 12:53
Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί πριν από το Πάσχα – Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική λύση σήμερα
Facebook Twitter Whatsapp

Επί τάπητος του Eurogroup το ελληνικό ζήτημα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 13:00 (ώρα Ελλάδας) το κρίσιμο Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας για την Ελλάδα, με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης να κινούνται μεν σε αισιόδοξους τόνους, τονίζοντας ότι ''έχει γίνει εντατική δουλειά και υπάρχουν αποτελέσματα'', διευκρινίζοντας, όμως, την ίδια στιγμή ότι δεν θα υπάρξει σήμερα πολιτική συμφωνία''. 

Η συνεδρίαση είχε διάρκεια τριών ωρών, ενώ προτού αρχίσει, προηγήθηκε συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών, στην οποία, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμφωνία για επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, πιθανότατα πριν το Πάσχα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι χθες το Βερολίνο έστειλε χθες αντιφατικά μηνύματα, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση του Eurogroup να είναι επίφοβη.

Προσερχόμενος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει καλή πρόοδο: '' Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία επί των βασικών παραμέτρων για να προχωρήσει η αξιολόγηση''.

'Οπως επισήμανε ''ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες ή έως το επόμενο Eurogroup το αργότερο''. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. ''Η Ελλάδα υπεραποδίδει, υπεραπέδωσε το 2015 και το 2016 και είναι σε τροχιά για να πετύχει και τους φετινούς στόχους'', σημείωσε.  

Αισιόδοξος, αν και όχι για συνολική πολιτική συμφωνία εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. ''Eχουμε δουλέψει εντατικά με τους θεσμούς τις τελευταίες εβδομάδες. Θα τους δώσω λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει. Δεν πιστεύω τη μεγάλη πολιτική συμφωνία είναι μεγαλύτερη από το πακέτο μέτρων. Δεν θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα. Υπάρχει, πάντως, μια θετική αύρα, μια θετική διάθεση''.

Στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την ελληνική αξιολόγηση εστίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. 

«Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο- δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Aπό την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επίσης προσερχόμενος, τόνισε ότι «η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί λίγες ακόμη ημέρες».