ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτροπος ΕΕ: Ρόλος μας να δείξουμε πώς αξιοποιούμε τα κονδύλια υπέρ των πολιτών

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 7 Απριλίου 2017, 12:04 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2017, 12:12
Επίτροπος ΕΕ: Ρόλος μας να δείξουμε πώς αξιοποιούμε τα κονδύλια υπέρ των πολιτών
Facebook Twitter Whatsapp

"Η πολιτική της συνοχής και της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται επιθέσεις" δήλωσε από την Θεσσαλονίκη η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου 

"Η πολιτική της συνοχής και της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται επιθέσεις. Γι' αυτό και ο δικός μας ρόλος είναι να δείξουμε πώς αξιοποιούμε ακριβώς αυτά τα κονδύλια υπέρ των πολιτών.

Το λέω αυτό για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες γιατί κάποιες φορές αισθάνομαι ότι αυτή η βοήθεια δεν γίνεται αντιληπτή", δήλωσε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κορίνα Κρέτσου από τη Θεσσαλονίκη, όπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης την ξενάγησαν στο έργο της ανάπλασης της νέας παραλίας, το οποίο υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η κ. Κρέτσου συνεχάρη την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση γιατί έδειξαν επάρκεια ως προς τις ικανότητες του διαχειριστικού μηχανισμού της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και στο σημείο αυτό επισήμανε: "Το λέω αυτό επειδή υπάρχουν χώρες για τις οποίες υπάρχουν ακόμη χρήματα που περιμένουν στην Ευρώπη".

Για το έργο της νέας παραλίας σημείωσε ότι χρηματοδοτήθηκε με 22 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, χάρη και στις περιφερειακές και τοπικές αρχές και εξέφρασε την άποψη ότι "είναι μια ευκαιρία για περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες και για περισσότερο τουρισμό. Είναι ένα εξαιρετικό έργο που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και είναι ένα δείγμα του πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών".

Για την Περιφέρεια τόνισε ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ τόσο στην περίοδο 2007 - 2013 όσο και για την περίοδο 2014 - 2020, για την οποία προβλέπονται πόροι ενός διεσεκατομμυρίου ευρώ μόνο για την περιοχή αυτή. "Είμαι βέβαιη ότι και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν και άλλα έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη της κ. Κρέτσου στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία που -όπως είπε- είναι η πρώτη περιφέρεια από τις 13 της Ελλάδας σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. "Και αυτό είναι σημαντικό γιατί με τα κονδύλια αυτά γίνονται σημαντικά έργα υποδομής, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εισόδημα στον τόπο μας. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης, ότι ευτυχώς υπάρχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν και μας βοηθούν στην Ευρώπη προκειμένου να αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους για το συμφέρον των συμπολιτών μας", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την κ. Κρέτσου, πριν από δύο εβδομάδες, στις Βρυξέλλες, σε μια συνάντηση Περιφερειών και Δήμων και υπογράμμισε ότι το έργο της παραλίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την πόλη καθώς έχει δημιουργήσει άλλο επίπεδο ζωής για τους πολίτες όχι μόνο του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά όλου του μητροπολιτικού συγκροτήματος.

"Ο κόσμος που απολαμβάνει την παραλία και το πάρκο και τη βόλτα του είναι πραγματικά εκπληκτικός. Φυσικά όλο αυτό οφείλεται στη χρηματοδότηση που προέρχεται από την ΕΕ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε καθόλου πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα χρήματα που έρχονται από την ΕΕ στις πόλεις προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή μας, να ανεβεί η επιχειρηματικότητα, γιατί έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις" κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.