ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέχεια της... προεκλογικής μάχης επιδιώκει η Ν.Δ.

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 10 Απριλίου 2017, 07:48 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2017, 07:44
Συνέχεια της... προεκλογικής μάχης επιδιώκει η Ν.Δ.
Facebook Twitter Whatsapp

Τον τρόπο που θα συνεχίσει στο δρόμο των... εκλογών αναζητά η Πειραιώς μετά την διαφαινόμενη δρομολόγηση της Β' αξιολόγησης από την κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον τρόπο που θα συνεχίσει στο δρόμο των... εκλογών αναζητά η Πειραιώς μετά την διαφαινόμενη δρομολόγηση της Β' αξιολόγησης από την κυβέρνηση.

Το επίμονο αίτημα της Ν.Δ. για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία που πρωτοδιατυπώθηκε εδώ και ένα χρόνο, χρειάζεται πλέον νέα πνοή με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διαφαινόμενη συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές για την επιβολή νέων μέτρων, και μάλιστα την περίοδο 2019-2020, μετά δηλαδή τον ορίζοντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο εσωτερικό του κόμματος, σε επίπεδο βουλευτών δεν κρύβεται μίας μορφής ικανοποίηση για την δρομολόγηση της συμφωνίας. Κατ' αρχήν διότι αποτρέπονται τα χειρότερα σε επίπεδο οικονομίας. Και δευτερευόντως διότι για τα περισσότερα στελέχη πρώτης γραμμής, οι τελευταίοι μήνες ήταν ουσιαστικά προεκλογικοί καθώς από τη μία ασχολούνταν με τον αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος, αφετέρου «έτρεχαν» τη δική του – ουσιαστικώς – προεκλογική προσπάθεια. Πλέον, άπαντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέτρα μόνον και μόνον για να πάει σε εκλογές το... φθινόπωρο και συνεπώς ελπίζουν σε... χαμηλότερους ρυθμούς.

Ίδιο σχεδιασμό μοιάζει να έχει και η κυβέρνηση που ποντάρει στις όποιες δεσμέυσεις των εταίρων για το χρέος αλλά και στα μπανια του λαού.

Για τη Ν.Δ., ωστόσο, ο στόχος είναι να κρατήσει υψηλά την εκλογική ετοιμότητα των στελεχών της καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε ήπια νερά, εκ των πραγμάτων από το φθινόπωρο η χώρα θα εισέλθει ξανά σε προεκλογική περίοδο. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι η ίδια η πορεία των πραγμάτων, όπως τα έχει εκτιμήσει το επιτελείο της Πειραιώς, θα δικαιολογήσουν και ανανεώσουν το γαλάζιο αίτημα.

Επί του παρόντος, η ένταση της προετοιμασίας αφορά την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και της θεσμικής λειτουργίας, με πρώτο ραντεβού αυτό της Τετάρτης για την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή στον τομέα της Υγείας. Πρόθεση της Ν.Δ. είναι να μετατρέψει τη συζήτηση σε εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό, κάτι που όπως όλα δείχνουν επιδιώκει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Για τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, που έχει ήδη καταγράψει μία σειρά από επιτυχείς κοινοβουλευτικές μάχες έναντι του Πρωθυπουργού, η συνέχιση της οικοδόμησης του ηγετικού προφίλ του έναντι αυτού του κ. Τσίπρα αποτελεί βασική πτυχή της γαλάζιας στρατηγικής για διεύρυνση της εκλογικής απήχησης της Ν.Δ.