ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε διαμερίσματα

Δημοσίευση 10 Απριλίου 2017, 19:55 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2017, 21:41
Μουζάλας: Πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε διαμερίσματα
Facebook Twitter Whatsapp

Την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα hot spot σε κατοικίες στοχεύει το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης σε διαμερίσματα που έχει αναπτύξει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας

Την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα hot spot σε κατοικίες στοχεύει το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης σε διαμερίσματα που έχει αναπτύξει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την έδρα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, μαζί με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρκ, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γιώργο Κωτσό και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι, το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε καθαρά εθελοντική βάση, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, σημειώνοντας πως θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες , ενώ επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα βίαιο πρόγραμμα.

«Σήμερα ήρθαμε για να συζητήσουμε πώς θα πάμε μπροστά. Πώς κλείνουμε τα camp και βάζουμε τον κόσμο σε διαμερίσματα. Όχι με επιτάξεις, αλλά με εθελοντική προσφορά και σε απόλυτη συνεργασία με τους δήμους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ώστε να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για αιτούντες άσυλο σε διαμερίσματα. «Το πλάνο προβλέπει να βρεθούν διαμερίσματα στη Θεσσαλία και να κλείσουν τα camp στον Βόλο, στα Τρίκαλα και στο Κουτσόχερο, να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων σε 500 άτομα» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Μουζάλας, το πρόγραμμα θα καλύπτει το ενοίκιο, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, ενώ θα παρέχεται πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα κ.ά.

«Είναι ένα πρόγραμμα που αποφέρει κέρδος στην τοπική κοινωνία, αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες και μετανάστες, εγγυάται την ειρήνη μέσα στους δήμους και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών» σημείωσε.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ εξήγησε πως από 31 Μαΐου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα λαμβάνουν χρηματικό ποσό, ώστε να μπορούν να σιτίζονται με δική τους επιλογή.