ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Μετά το τέλος του προγράμματος τα μέτρα για το χρέος

Δημοσίευση 10 Απριλίου 2017, 20:51 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2017, 21:26
Μαξίμου: Μετά το τέλος του προγράμματος τα μέτρα για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

«Ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας δεν αμφισβητείται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας δεν αμφισβητείται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τόνισε πως το Βερολίνο επιθυμεί να δει πρώτα τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις πριν μιλήσει για το χρέος.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020. 

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018), θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (από 01.01.2019).

«Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του», καταλήγουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει τεθεί από το Eurogroup του περσινού Μαΐου, όταν οι εταίροι συμφώνησαν να εξετάσουν μέτρα βαθιάς ελάφρυνσης μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, και μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των αρχηγών κρατών στη Σύνοδο Κορυφής του Νότου τόνισε πως τα εμπορικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο ευρωπαϊκός νότος πηγάζουν από τα αντίστοιχα πλεονάσματα που απολαμβάνει ο ευρωπαϊκός βορράς και «αυτή η αντίθεση θα πρέπει να επιλυθεί».