ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρά μηνύματα Σόιμπλε με φόντο την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 11 Απριλίου 2017, 11:38 / Ανανεώθηκε 11 Απριλίου 2017, 15:45
Ηχηρά μηνύματα Σόιμπλε με φόντο την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Παραδέχεται την ''επί της αρχής'' συμφωνία στα πολιτικά ζητήματα 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον απόηχο της συμφωνίας της Μάλτας και με το βλέμμα πλέον στραμμένο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε τις τελευταίες ώρες εκ νέου σε αυστηρό τόνο στην Ελλάδα ότι χρειάζεται πρώτα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ύστερα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη λήψη μέτρων για το χρέος. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, ενώ τόνισε ότι στόχος του υφιστάμενου προγράμματος, αναφέρει, είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες χώρες μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές.

Ερωτώμενος ο κ. Σόιμπλε, εξάλλου, για τη συμφωνία στο Eurogroup υποστήριξε, πως στα πολιτικά ζητήματα έχουμε επί της αρχής συμφωνία αλλά στα τεχνικά σημεία θα πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά μεταξύ των θεσμών. Τα βαθύτερα αίτια, εξηγεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, είναι ότι αποκλίνουν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Ετσι προκύπτουν και διαφορετικοί αριθμοί. 

Στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ τα... σπουδαία για την Ελλάδα - Κριτήριο η βιωσιμότητα του χρέους

Την ίδια στιγμή, αντίστροφη μέτρηση πλέον υπάρχει και για την Εαρινή - κρίσιμη για την Ελλάδα - Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα γίνει στις 21-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, παρόλο, που χθες, στην συνάντηση Λαγκάρντ - Μέρκελ στο Βερολίνο, δεν έγινε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καμία συζήτηση για την χώρα μας. 

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η χώρα μας θα είναι έκτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, ενώ, όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο,  το ΔΣ του Ταμείου θα αποφασίσει αν θα μετέχει ή όχι με νέο δάνειο με κριτήρια το χρέος αλλά και την συμφωνία για το αφορολόγητο, τις συντάξεις και το εργασιακό.

Ειδικότερα, σε αυτό σημειώνεται ότι το ΔΝΤ συμμετέχει ενεργά στην επίβλεψη του ελληνικού προγράμματος και "επαναβεβαίωσε ότι θα υποβάλει ένα δανειακό πρόγραμμα προς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο" του. 

Τονίζει, δε ότι "αυτό εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα μέτρα στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας" αλλά και ότι "εναπόκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή στο (ελληνικό) πρόγραμμα".

Ως ''ορόσημο'', μάλιστα,  για την κρίσιμη απόφαση του ΔΣ, αναφέρεται η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των παρεμβάσεων στο χρέος, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016". 

Handelsblatt: H Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο 

Μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγκρατημένα έως και... αρνητικά, ωστόσο, είναι τα μηνύματα που στέλνει και ο Γερμανικός Τύπος, με την έγκυρη οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να επισημαίνει ότι ''η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο''. 

«Είναι σχεδόν απίθανο ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την κρίση. Με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανοίγει, τουλάχιστον, ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όμως δεν συντρέχει κανένας λόγος για να πάρουν ανάσα Ελλάδα και δανειστές. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Η χώρα απέχει ακόμα πολύ από την διάσωσή της. Εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε το καλοκαίρι του 2015. Σε αυτές ανήκουν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, καθώς και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Εκτός αυτού καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Μόνο υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών η κυβέρνηση συναινεί σε ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες όμως τορπιλίζει αμέσως μετά με πλήθος τεχνάσματα. Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία ασθμαίνει. Επειδή η κυβερνητική πολιτική στραγγαλίζει την ανάπτυξη ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάζεται να επιβάλλει επιπλέον λιτότητα ή αύξηση φόρων. Το τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πολιτική αυτή φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Στην πρόθεση ψήφου ο Σύριζα θα λάμβανε σήμερα περίπου 11%, λιγότερο από ένα τρίτο του ποσοστού του στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015.

Όμως και η παρακαταθήκη που θα αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα που θα τον διαδεχθεί θα είναι βαριά. Το τρίτο πρόγραμμα εκπνέει το καλοκαίρι του 2018 και η Ελλάδα σχεδιάζεται τότε να βγει στις αγορές. Το 2019 όμως η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει 20,5 δις. Από σημερινή σκοπιά μοιάζει ουτοπικό η Ελλάδα να αντλήσει, με φυσιολογικά επιτόκια, ένα τέτοιο ποσό από τις διεθνείς αγορές. Αν λοιπόν οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, στα μέσα του 2018, σε ένα τέταρτο πρόγραμμα. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Ήδη η χώρα διανύει την όγδοη χρονιά ύφεσης. Και λόγω του πολύτιμου χρόνου που έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα, η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά της κρίσης» επισημαίνει η εφημερίδα.