ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορδέλες, δικαστήρια και αντιδεξιά συσπείρωση – Οι τρεις πυλώνες της στρατηγικής Τσίπρα

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 11 Απριλίου 2017, 15:38 / Ανανεώθηκε 11 Απριλίου 2017, 16:15
Κορδέλες, δικαστήρια και αντιδεξιά συσπείρωση – Οι τρεις πυλώνες της στρατηγικής Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι προτεραιότητες του Πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έχοντας προεξοφλήσει την επιτυχή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας ξεδιπλώνει τη στρατηγική που έχει χαράξει για το επόμενο διάστημα –ακόμα και μέχρι τις εκλογές. Η στρατηγική του πρωθυπουργού έχει τρείς πυλώνες: ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής, ανάδειξη σε πρώτο πλάνο του ζητήματος της διαφθοράς, και πόλωση του πολιτικού κλίματος για να επιτευχθεί η αντιδεξιά συσπείρωση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Οι κορδέλες

Τις προάλλες ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τη σήραγγα στα Τέμπη, ενώ σήμερα ήταν η σειρά της διπλής σήραγγας στην περιοχή «Παναγοπούλα» της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών. Το επόμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας θα κόβει κορδέλες σε κάθε μεγάλο έργο (ή μέρος αυτού) που θα ολοκληρώνεται. Με τα διαδοχικά εγκαίνια θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

* είναι φορέας εκσυγχρονισμού,

* είναι αποτελεσματική στη διοικητική διαχείριση,

* είναι παραγωγική προς όφελος της κοινωνίας, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή από τη σημερινή ομιλία του: «Είναι μια μέρα που ολοκληρώνεται ένα έργο το οποίο πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Ένα μεγάλο έργο για την Πάτρα, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, ένα έργο που ήταν αδιανόητο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, αν δεν είχε γίνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές».

Τα δικαστήρια

Ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής Τσίπρας είναι η ανάδειξη όλων των περιπτώσεων διαφθοράς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μέσω της εστίασης στη διαφθορά, ο κ. Τσίπρας θέλει να αναζωογονήσει το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» έναντι της ΝΔ. Γι’ αυτό, όλοι οι σχετικές υποθέσεις θα κρατηθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι εξεταστικές επιτροπές για την Υγεία και τα εξοπλιστικά μπορεί να βγάλουν λαβράκια.

Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προχθές, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Τα δυο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει μια κυβέρνηση, όπως είχε για πολλά χρόνια πριν, όπου η διακυβέρνηση αποτελούσε ταυτόχρονα και όχημα πλουτισμού. Και ιδιοτέλειας. Και συμφερόντων. Εμείς δυο χρόνια τώρα, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν πήραμε δωράκια από κανέναν, δεν λεηλατήσαμε τα κρατικά ταμεία, δεν διασπαθίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν κάναμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Αντιθέτως χτυπήσαμε και συνεχίζουμε να χτυπάμε με όλους τους τρόπους τη φοροδιαφυγή. Δεν βάλαμε τις λίστες από τα συρτάρια. Τις βγάλαμε από τα συρτάρια.»

Η αντιδεξιά συσπείρωση

Ο τρίτος πυλώνας της στρατηγικής Τσίπρα είναι η πόλωση του πολιτικού κλίματος με στόχο την αντιδεξιά συσπείρωση. Παρά τα όσα λένε οι διάφοροι «Ηρακλείς του στέμματος», ο πρωθυπουργός έχει καθαρή εικόνα της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική. Γνωρίζει επίσης ότι ακόμα και να έρθει η πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη, το έδαφος που έχει χαθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να καλυφθεί. Επομένως, επιδιώκει να συσπειρώσει όχι μόνο αυτούς που θέλουν να υπερψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσους θέλουν να καταψηφίσουν τη ΝΔ. Το βασικό επιχείρημα αυτής της επιχείρησης είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα φέρει σκληρότερα μέτρα άμα επιστρέψει στην εξουσία.

Στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής: «Είναι απολύτως προφανές, ότι αν η Νέα Δημοκρατία ήταν σήμερα στη κυβέρνηση, θα υπέγραφε όποια απαίτηση έφερναν οι δανειστές…. Η ΝΔ άλλωστε, το λέει και ο αρχηγός της, δεν έχει «αριστερές ιδεοληψίες». Γι αυτό και θα είχε αποδεχτεί χωρίς δισταγμό την αρχική απαίτηση την αρχική του ΔΝΤ, η οποία ήταν γνωστή, όχι τώρα, ήταν γνωστή πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, από τον Οκτώβρη του 2015, αμέσως μετά τις εκλογές, για επιπλέον μέτρα 4,5 δισ. ευρώ…. Η ΝΔ αντί για διαπραγμάτευση, που δεν έκανε ποτέ άλλωστε, θα έκανε πλειοδοσία νεοφιλελεύθερου μένους, με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, τόσο για τη διαιώνιση της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο όμως και για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων…»

Αν αυτή τη προσπάθεια αντιδεξιάς συσπείρωσης σάς φέρνει στο νου κάτι από Ανδρέα Παπανδρέου, δεν κάνετε λάθος. Άλλωστε και ο Αντρέας είχε χρησιμοποιήσει την αντιδεξιά γραμμή για να μετατοπίσει το ΠΑΣΟΚ προς το Κέντρο…