ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέταρτο μνημόνιο, κυβερνητική κατάρρευση και εκλογές «βλέπουν» στη ΝΔ

του Πάνου Ρασσιά - Δημοσίευση 11 Απριλίου 2017, 16:48 / Ανανεώθηκε 11 Απριλίου 2017, 16:49
Τέταρτο μνημόνιο, κυβερνητική κατάρρευση και εκλογές «βλέπουν» στη ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Τέταρτο μνημόνιο εν όψει και ταραγμένη πολιτικά περίοδο στη σκιά της σκανδαλολογίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση βλέπουν στη ΝΔ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τέταρτο μνημόνιο εν όψει και ταραγμένη πολιτικά περίοδο στη σκιά της σκανδαλολογίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση βλέπουν στη ΝΔ

Η μείωση του αφορολόγητου και η νέα περικοπή συντάξεων για την οδό Πειραιώς συνιστά ένα νέο μνημόνιο, ενώ οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως πρώτη φορά κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα πέραν του κοινοβουλευτικού της βίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, είναι πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να περάσει τα μέτρα και να κλείσει την αξιολόγηση, για να διασφαλίσει και άλλο χρόνο παραμονής στην εξουσία. Ωστόσο, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο newpost.gr, «ακόμη αξιολόγηση δεν υπάρχει». Στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη τα όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα.

Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, θα είναι αυτή της πίεσης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στους βουλευτές των κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο, κατά τη συζήτηση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής θα καλέσει τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, τι κέρδισε η χώρα από τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας και να ψηφιστούν τα μέτρα, πολύ γρήγορα θα βρεθεί προ ενός νέου αδιεξόδου, καθώς εκτός από την αύξηση των φόρων και την περικοπή των συντάξεων δεν προχωρά καμία μεταρρύθμιση και κανένα αναπτυξιακό μέτρο. Υπό τα δεδομένα αυτά στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών θα αυξηθεί κι άλλο. Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινλη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΙ, μόλις το 3,5% από το σύνολο των ψηφοφόρων είναι ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση.

Στο γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο επισημαίνουν και το γεγονός ότι το 73% θεωρεί πως η καθυστέρηση της αξιολόγησης οφείλεται στο φόβο του πρωθυπουργού για το πολιτικό κόστος και προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Το σημαντικό λένε, είναι πως το ίδιο πιστεύουν και ο ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα οι έξι στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή της στην εξουσία.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία στη ΝΔ εκτιμούν ότι η πίεση της κοινωνίας, ειδικά τώρα το Πάσχα, θα αυξηθεί προς τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αυτό, λένε, θα μεταφερθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως φάνηκε και από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου καταγράφηκαν ισχυρές αντιδράσεις και το αίτημα για εκλογές.