ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 187 ψήφους έγινε δεκτή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για εξεταστική στην Υγεία

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2017, 08:46 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2017, 21:22
Με 187 ψήφους έγινε δεκτή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για εξεταστική στην Υγεία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία στη Βουλή 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με 187 «Ναι» έναντι 71 «όχι» έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η  πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη σύσταση εΕξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, για την περίοδο 1997 - 2014.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 279 ψηφισάντων υπέρ της πρότασης ψήφισαν 187 βουλευτές (71 κατά και 21 δήλωσαν παρών). Αντίστοιχα τη πρόταση της ΝΔ που διεύρυνε την εξεταζόμενη χρονική περίοδο ψήφισαν 107 βουλευτές (151 όχι και 21 παρών). Ακόμα, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπερθεμάτισαν υπέρ της δικής τους ξεχωριστής πρότασης (θεωρήθηκε η ψήφος «παρών» λόγω της μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων υπογραφών).

Αξίζει να επισημανθεί πως η επιτροπή που θα συσταθεί μετά το Πάσχα θα αποτελείται από 23 μέλη, θα έχει τρίμηνη διάρκεια και οι συνεδριάσεις της θα είναι δημόσιες.

Οι διαξιφισμοί των κομμάτων για την ψήφιση της πρότασης 

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, με τους διαξιφισμούς μεταξύ των βουλευτών να μην λείπουν από το «μενού».

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ Αντώνιος Μπαλωμενάκης τόνισε: " Η προηγούμενη κυβέρνηση κατέγραψε φαινόμενα διαφθοράς κατά των ημερών της αλλά τα άφησε στο συρτάρι. Εμείς ξεκινάμε γνωρίζοντας πως για τα φαινόμενα διαφθορά φταίει το παλιό πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνησή μας στέκεται εχθρικά απέναντι σε αυτό το σύστημα διαφθοράς που υπήρχε στην Υγεία. Για πρώτη φορά άλλωστε εξετάζεται με την παρούσα εξεταστική η διαφθορά στον συγκεκριμένο χώρο"

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου υπογράμμισε: " Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ κάνει την εξεταστική για τα καλύψει τα μέτρα ύψους 3,6 δισ ευρώ που θα φέρει μετά το Πάσχα προς ψήφιση στη Βουλή. Επιεδή δεν έχετε "άρτο" να δώσετε στον λαό του προσφέρετε "θεάματα'. Ας βάλετε λοιπόν και τον Πολάκη να πει καμιά μαντινάδα. Δεν σας νοιάζει η διαφάνεια στο χώρος της Υγείας άλλωστε κανένα σεβασμό δεν δείξατε για τον συγκεκριμένο χώρο εδώ και 2,5 χρόνια που είσαστε στην κυβέρνηση. Μόνο αναξιοκρατία φέρατε στο χώρο της Υγείας με διορισμούς των πολιτικών σας φίλων.Εμείς συμφωνούμε να εξεταστούν όλα. Όλα στο φως. Αλλά γιατί εσείς είσαστε υπεράνω ελέγχου; Φοβάστε κάτι; Έχετε κάτι να κρύψετε; Να γίνει έλεγχος και κατά την δική σας διακυβέρνηση. Ο λαός έχει καταλάβει πως ότι κάνετε τον ζημιώνει και η συγκεκριμένη εξεταστική θέλει απλώς να τον αποπροσανατολήσει από τα δυσβάστακτα νέα μέτρα που φέρνετε. Όμως ο ελληνικός λαός όταν έρθει η ώρα και ελπίζω για το καλό της χώρας να είναι σύντομα θα σας διώξει" 

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε: "Καμιά διαφάνεια δεν σας ενδιαφέρει στο χώρο της Υγείας. Άλλωστε ποτέ δεν σας ένοιαζε. Ψηφίσατε για την Διαύγεια; Ψηφίσατε για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή για τον Εισαγγελέα Διαφθοράς που φέραμε εμείς; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι. 197 άνθρωποι πέθαναν πέρισυ από την γρίπη εξαιτίας των πολιτικών σας στο χώρο της Υγείας. Εμείς έχουμε καταθέση μηνυτήρια αναφορά για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015. Θα ψηφίσουμε την εξεταστική εάν την επεκτείνετε έως σήμερα. Ούτε τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας που είχαμε προχωρήσει δεν κάνατε. Τον διαγωνισμό του Ανδρέα Λοβέρδου για το ΕΚΑΒ γιατί δεν τον προχωρήσατε; Διασώστες δεν πήρατε

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Πολάκης λέγοντας πως έγιναν προσλήψεις και πως λέει ψέματα.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου αμέσως του απαντά: "Ψέματα κ. Πολάκη λες εσύ και η κυβέρνησή σου. Ο Τσίπρας και εσύ λέτε συνεχώς ψέματα. Η προπαγάνδα του ψέματος πρέπει να τελειώσει. Εμείς λέμε σκληρές αλήθειες. Η δική μας πρόταση είναι να εξεταστούν όλα στο χώρο της Υγείας εώς και το τέλος του 2016"

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο εκπρόσωπος τύπου κ. Ηλίας Κασιδιάρης μιλώντας στην Ολομέλεια επεσήμανε: "Σκοπός και αυτής της εξεταστικής είναι να βγουν λάδι όσοι επί χρόνια έκλεψαν δισ ευρώ στον χώρο της Υγείας. Όμως για εμάς οι κλέφτες πρέπει να πάνε στη φυλακή και να επιστραφούν τα κλεμμένα στο λαό. Το τέχνασμα και αυτής της εξεταστικής, είναι για να βγάλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται με την διαπραγμάτευση που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και που φέρνει νέα μέτρα. Η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει όλες τις επιτροπές ,αλλά δεν θεωρεί πως θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Η Χρυσή Αυγή είναι ο μόνος θεματοφύλακας της Διαφάνειας, και για εμάς το διακύβευμα και της παρούσας εξεταστικής θα έπρεπε να είναι να βρεθούν οι κλέφτες, να μπουν φυλακή και τα λεφτά να επιστραφούν στο λαό

Από την πλευρά της η τέως Γενική Γραμματέας και βουλευτής  του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής επεσήμανε:"Δεν δικαιούται ηθικό μετάλλιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ επειδή κάνει εξεταστική επιτροπή για την Υγεία. Δεν σας πιστεύουμε για τις ηθικές σας προθέσεις. Αμφισβητούμε την πολιτική σας ηθική όσο ψηφίζετε μνημόνια και παραχωρείτε την βάση της Σούδας στο ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί την Συρία. Λέτε ψέματα πως η οικονομική κρίση οφείλεται στα σκάνδαλα. Αυτά που λέτε δεν τα διδάσκουν ούτε στην πολιτική οικονομία του δημοτικού! Πλασάρετε κουτόχορτο όταν λέτε πως την οικονομική κρίση την έφερε η διαφθορά. Για το ΚΚΕ να πάνε στη φυλακή όσοι έκαναν σκάνδαλα. Όμως ο λαός κάποτε θα καταδικάσει και τα νόμιμα σκάνδαλα που έγιναν με την "βούλα" του Ελληνικού Κοινοβουλίου.Σκάνδαλο είναι για εμάς και όταν κόβεται η πολυφαρμακία εξαιτίας των μνημονίων που και εσείς ψηφίζετε

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην Ολομέλεια δήλωσε: " Ναι στην διαφάνεια αλλά σε όλα. Αυτά εμείς τα λέγαμε και όταν ήμασταν κυβερνητική πλειοψηφία. Και για τα μηνμόνια εμείς δεχθήκαμε την εξεταστική επιτροπή και την περίοδο που εμείς ήμασταν κυβέρνηση εσείς όμως βγάζετε εκτός της εξεταστικής για την υγεία την δική σας περίοδο διακυβέρνησης. Το 2015 που δεν τιμολογήσατε τα φάρμακα κάνατε ένα πολύ μεγάλο "δώρο". Την μια λέτε πως δεν σας άφησε η Τρόϊκα ,αυτό δεν ξέρουμε εάν ισχύει πάντως λογικό δεν ακούγεται. Με την παρούσα εξεταστική όμως δεν θα μάθουμε ποτέ. Αφήσατε εκτός τα χρόνια που εσείς έχετε την διακυβέρνηση. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε τι έχει γίνει και με αυτή την υπόθεση και με όλες τις υποθέσεις που εσείς θέλετε να ερευνήσουμε.Και για να το μάθουμε αυτό πρέπει να γίνει έλεγχος μέχρι τις μέρες μας"

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την Εξεταστική στην Υγεία στην Ολομέλεια ξεκαθάρισε πως: "Σε ό,τι αφορά την ημερησία διάταξη της συνεδρίασης, τα πράγματα είναι επίσης πολύ απλά. Άρτον η Κυβέρνηση αδυνατεί να προσφέρει. Και αντί θεαμάτων, έχουμε τις Εξεταστικές Επιτροπές. Όπως σήμερα για την Υγεία. Μπας και καλυφθούν οι αποτυχίες και τα «φάλτσα» σε όλους τους τομείς.

Ας μείνουμε, όμως, στην ουσία. Η Υγεία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ. Τα Νοσοκομεία κρατιούνται, μόνο χάρη στην αυταπάρνηση ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Θέλω να τους ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, από το βήμα της Βουλής, και να τους συγχαρώ για την αυταπάρνηση, με την οποία επιτελούν το έργο τους. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα καταρρέει. Εδώ και δυόμισι χρόνια, έχετε καταθέσει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όλη κι όλη μια τροπολογία, χωρίς καν την αναγκαία χρηματοδότηση.

Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αυξάνονται. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να φωνάζετε για τα «5 ευρώ» από όσους έκαναν εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Φυσικά, είχαμε εξαιρέσει τότε τους οικονομικά αδύναμους. Φωνάζατε για τα «5 ευρώ». Τι κάνατε ως Κυβέρνηση; Αυξήσατε σε όλους τις εισφορές κατά 2%. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να μιλάτε για αλλαγή του διοικητικού μοντέλου των δημόσιων Νοσοκομείων.

Και ως Κυβέρνηση τι κάνατε; Απολύσατε τους Διοικητές μέσα από μία διαδικασία, η οποία ακυρώθηκε στο ΣτΕ και θα χρεώσετε τώρα το Δημόσιο με αποζημιώσεις.Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο μεταρρυθμίσεων και διαφάνειας στον τομέα της Υγείας, όλα παραμένουν στάσιμα. Ούτε την αντικατάσταση, ούτε την ενίσχυση του στόλου των υπαρχόντων καταπονημένων ασθενοφόρων δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε Την περασμένη βδομάδα, στη Χαλκιδική πέθανε ένας συμπολίτης μας, περίμενε δυο ώρες για να έρθει το ασθενοφόρο. Προχθές, η τραγωδία επαναλήφθηκε. Ένιωσε κανείς την ανάγκη από εσάς, έστω να ζητήσει συγγνώμη;

Και ακόμα, σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να μη χρηματοδοτηθεί κανένα έργο του Τομέα Υγείας, επειδή οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε. δεν εγκρίνουν την υποβληθείσα στρατηγική του Υπουργείου. 

Όπου και αν κοιτάξουμε, υπάρχει μια εικόνα παρακμής, αδράνειας και ανικανότητας. Και το μόνο που επικαλείστε, είναι ότι το Ε.Σ.Υ. καλύπτει πλέον τους ανασφάλιστους ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η ρύθμιση αυτή δεν είναι δική σας αλλά ισχύει από το 2014. Ψέματα και μικροψυχία και σε αυτό. Όπως σε όλα, όπως και στα πρόσφατα εγκαίνια των μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Η συνταγή πολύ γνωστή και παλαιοκομματική. Επιχειρείτε να κρύψετε το φιάσκο της αποτυχίας στην αρένα της σκανδαλολογίας. Βγάζοντας μπροστά γνωστού ύφους και ήθους Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να μη μένει αμφιβολία ούτε για τις προθέσεις ούτε για τον ενορχηστρωτή του όλου εγχειρήματος".

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε στην Ολομέλεια: «κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων»."Ό,τι διαφυλάχτηκε στις κατακτήσεις, διαφυλάχθηκε σε σύγκρουση με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πιο ευρωλάγνα από τους πιο ευρωλάγνους".

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας «τι ανάγκες εξυπηρετεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο;» και ζήτησε το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, κυρίως της Σούδας.

«Να γιατί λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο σύστημα», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ δήλωσε ότι «έχει πρόβλημα γιατί η κυβέρνηση αποδείχτηκε πιο πρόθυμη για να υλοποιεί πράγματα της δικής της πολιτικής».

Για την εξεταστική στην Υγεία ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μία πολιτική όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «προπαγάνδα» με την εξεταστική για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.
 
«Όλα τα όσα κάνει στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση το ΚΚΕ τα θεωρεί καραμπινάτα σκάνδαλα όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως στα θέματα τα εργασιακά
», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουτσούμπας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας λέγοντας:

«Στη πολιτική μπορεί να έχουμε τεράστιες διαφωνίες, αλλά το να διοργανώνουμε και να ρίχνουμε λάσπη δείχνει το πραγματικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ» και προσέθεσε:

«Κάνω δήλωση αμετάκλητη. Παραιτούμαι πάσης διαγραφής αδικημάτων, και αν έχετε τα κότσια να κάνετε προανακριτική και να με πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, να κάνετε και εσείς το ίδιο και να πάμε σε Προανακριτική».

Παράλληλα επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι «τον κατηγόρησε για 23 δήθεν παράνομους διορισμούς στο ΚΕΛΠΝΟ, μπλέκοντας και τη σύζυγο του, ενώ από την έρευνα που ζήτησε ο κ. Πολάκης και έγινε από τη Δικαιοσύνη, δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη».

Προσέθεσε δε, ότι σε αντίθεση με τον ίδιο που δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη από την Δικαιοσύνη μετά τη μήνυση τη δική του, τρεις υπάλληλοι στους οποίους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδωσε εντολή, διώκονται για κακουργήματα.

«Η αναφορά ότι στο ΚΕΛΠΝΟ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος είναι αστεία. Έγιναν σειρά έλεγχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από το ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών, το σώμα ελεγκτών. Η διαφορά είναι ότι εσείς με κατηγορείτε για παράνομες προσλήψεις και όχι η Δικαιοσύνη, ενώ εσάς σας διώκει η Δικαιοσύνη», τόνισε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης αντέκρουσε και τις κατηγορίες που βασίζονται στα όσα κατέθεσε από τις φυλακές, ο πρώην πρόεδρος του "Ερρίκος Ντυνάν" Ανδρέας Μαρτίνης, τονίζοντας ότι ο ίδιος τον είχε απομακρύνει γιατί έφτασε το νοσοκομείο να χρωστά 200 εκατ. ευρώ και διόρισε νέα διοίκηση.

«Ισχυρίστηκε ο κ. Μαρτίνης στο δικαστήριο ότι δεν είχα δικαίωμα να διορίσω νέα διοίκηση και το δικαστήριο έκρινε ότι είχα δικαίωμα», ανέφερε. Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι κατηγορίες του κ. Μαρτίνη εναντίον τόσο του Νότη Μηταράκη όσο και του Ανδρέα Λυκουρέντζου αλλά και του Κώστα Χατζηδάκη, είναι επειδή αρνήθηκαν να τον δουν.
 
Απευθυνόμενος προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τον κάλεσε να καταθέσει την απάντηση της υπηρεσίας του ΚΕΛΠΝΟ για τους «δήθεν» -όπως είπε- 23 διορισμούς που έκανε.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθεί η καταγγελία των εργαζομένων του ΚΕΛΠΝΟ ότι ο πρόεδρος του προσπάθησε να αλλοιώσει το πρωτόκολλο και πήγε η αστυνομία. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε 700.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για την φύλαξη του ΚΕΛΠΝΟ, τους μήνες Ιανουάριο Φεβρουάριο.
 
«Ο τροχός γυρίζει και η πλειοψηφία της Βουλής θα αλλάξει. Γι΄ αυτό, καλύτερα για εσάς να ερευνηθούν τώρα παρά μετά», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επεσήμανε: 

"Το Σαββατοκύριακο ήμουν στα Δωδεκάνησα.Συναντήθηκα με γιατρούς που είχαν πάει με την «Ανοιχτή αγκαλιά» στη Νίσυρο και την Τήλο.
Μη σας πω για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν,θα ντρέπεστεΣε όλο το νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει ογκολογικό τμήμα.Στη Ρόδο νοσηλευτές κάνουν διπλοβάρδιες  και προσπαθούν να καλύψουν από δύο κλινικές ο καθένας. Και στην Κω δεν υπάρχει παιδίατρος.Ελλείψεις και στο ΚαστελόριζοΑλλά και στην Σαμοθράκη!Όπου το Πάσχα δεν θα υπάρχει εφημερεύων γιατρός.17 μικρά νησιά στο Αιγαίο δεν είχαν το καλοκαίρι αγροτικό ιατρόΑλλά δεν είναι μόνο στα σύνορα.Τα περισσότερα Κέντρα Υγείαςδεν έχουν καρδιολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους.Και βέβαια το μαρτύριο του ΕΚΑΒ.Ή δεν θα έχει αυτοκίνητα και θα έχει προσωπικό.Ή δεν θα έχει προσωπικό και θα έχει αυτοκίνητα.Και στην Κεφαλλονιά το ασθενοφόρο Δεν είχε βενζίνη για ένα μήνα.
Ξέρετε την απάντηση του ΕΚΑΒ για τον θάνατο 38χρονου στην Χαλκιδική: «Έχουμε ασθενοφόρα αλλά έχουμε οδηγούς μόνο για τις μισές βάρδιες».
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα Αυτή ήταν η κατάσταση και χθες. Η χώρα της σπατάλης Της κακοδιαχείρισης Και του κομματικού κράτους Τα κάνει όλα δύσκολα για τους πολίτες Και τα κάνει όλα ακριβότερα. Η υγεία για μας είναι σημαντικό δεν είναι παρεμπιπτόντως
".
 
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Φώφη Γεννηματά  δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής: " Η Εξεταστική για την Υγεία είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι μια χαμένη μάχη οπισθοφυλακής. Ελέγχεται την διαφθορά των άλλων (σ.σ εννοεί πως δεν εξετάζει η κυβέρνηση την περίοδο την δική της 2015-2017) αλλά όχι την δική σας διαφθορά. Φοβάστε να συζητήσετε τα δικά σας σκάνδαλα. Τις δικές σας εγκληματικές παραλείψεις στην οικονομία. Για τον λόγο αυτό αρνείστε να συζητήσετε την πορεία της οικονομίας από το 2001 έως και σήμερα. Από όταν δηλαδή μπήκαμε στο ευρώ για να μάθουμε τι έφταιξε και φτάσαμε στο σήμερα. Όσον αφορά την Υγεία δεν υπήρχε καν κοινωνική πολιτική πριν τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εμείς φτιάξαμε το ΕΣΥ , εμείς δώσαμε στον λαό το Εθνικό Σύστημα Υγείας που εσείς σήμερα διαλύσατε. Είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. Ζητάμε να ερευνηθούν όλα , ζητάμε να εξεταστούν όλα αλλά να μιλήσουμε και για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν μέσα στην κρίση από εμάς. Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τότε. Προϋπόθεση για μια ειλικρινή στάση είναι να εξεταστούν όλα και όχι αλά κάρτ.Το 2015 δεν έγινε καν τιμολόγηση των φαρμάκων παρά ελάχιστες μέρες πριν λήξει το έτος" κατέληξε η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών Βασίλης Λεβέντης δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα με την Εξεταστική στην Υγεία: 
"Η Ένωση Κεντρώων δεν συμφωνεί με τις προτάσεις για την εξεταστική, όταν την ίδια  στιγμή δεν κλείνουμε την κάνουλα στην μίζα και την απάτη. Θα ψηφίσουμε την πρόταση αν επεκταθεί χρονικά και περιλάβει και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Καλώ τον πρωθυπουργό να δεχτεί αυτό το αίτημα και το κόμμα μου θα υπερψηφίσει την εξεταστική επιτροπή για το χώρο της υγείας. Η διαφθορά δεν χτυπιέται με τις εξεταστικές επιτροπές, αλλά με τον έλεγχο πριν φθάσουμε στην απάτη και στα  πάρτι που έγιναν στην υγεία διαχρονικά. Ένα κόμμα που αισθάνεται καθαρό πρέπει και να το αποδεικνύει, δεν ακούγεται καλά, ότι δεν βάζουμε την δική μας περίοδο γιατί η διαδρομή μας είναι αθώα και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όλα αυτά οδηγούν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και βεβαίως υπάρχουν ευθύνες πολιτικές για το γεγονός, ότι για πολλά χρόνια απαξιώθηκε το εθνικό σύστημα υγείας και ανδρώθηκε ο ιδιωτικός τομέας. Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, το γνωρίζουμε όλοι , εγώ έψαχνα συγκεκριμένο φάρμακο σε 18 φαρμακεία και δεν το βρήκα. Χρειάζεται άλλη μέθοδος για να χτυπηθεί η διαφθορά, άλλη φιλοσοφία και όχι η μια κυβέρνηση να καταγγέλλει την προηγούμενη". 

Τέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια τόνισε: "Καθαρίσατε τα πάντα με το μαζί τα φάγαμε, εξανεμίσατε το 25% του εθνικού πλούτου γιατί τόσο μειώθηκε το ΑΕΠ επί των ημερών σας. Το πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ το συνεχίζατε και την περίοδο της κρίσης και η υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν έγινε κατά τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στο β' μνημόνιο. Φαίνεται να είστε στα σχοινιά και καταφεύγετε στην τακτική του αποπροσανατολισμού. Προσπαθείτε να βάλετε και τα κόμματα που κυβερνούν στο ίδιο τσουβάλι για να πείτε «όλοι τα ίδια είμαστε». Δεν εντυπωσιάζετε κανένα γιατί είναι μια συνήθης τακτική" για να συμπληρώσει:«Θα διερευνηθούν όλα, η Εξεταστική θα κληθεί να αποφασίσει ποιο ήταν το δημόσιο συμφέρον και κατά πόσο το υπερασπιστήκατε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.