ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση υιοθετεί πρακτικές δογματικής λιτότητας

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2017, 14:31 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2017, 14:47
Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση υιοθετεί πρακτικές δογματικής λιτότητας
Facebook Twitter Whatsapp

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πρακτικές ''δογματικής λιτότητας'' διατύπωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πρακτικές ''δογματικής λιτότητας'' διατύπωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ''το επίπεδο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση συμφωνεί σε πράγματα τα οποία είναι ανέφικτα. Δεν πρέπει να έχουμε ελλείμματα, αλλά και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% απαιτούν υπερφορολόγηση που δεν την αντέχει η κοινωνία. Είναι δογματική λιτότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση πάνω από 2% πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα να τα αντέξει καμία οικονομία. Με την υπερφορολόγηση δεν λύνονται τα προβλήματα ούτε έρχεται ανάπτυξη''. 

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι ''η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικό, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε σχέση με τα μνημόνια. Για παράδειγμα, τι κάνει αυτή η κυβέρνηση για να αξιοποιηθούν τα 19 δις ευρώ τα οποία έχουμε αυτή την επταετία από τα ευρωπαϊκά αγροτικά προγράμματα; Γιατί δεν δημιουργείται ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης; Δεν κάνει τίποτα, έχουμε αύξηση των ελλειμμάτων και στα αγροτικά προϊόντα''.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ''η κυβέρνηση έχει και αναποτελεσματικότητα και ιδεοληπτικές εμμονές, όπως σε θέματα δημόσιας διοίκησης, κράτους και αξιοκρατίας''. 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι ''Η κοινωνία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, η στείρα διχαστική αντιπαράθεση δεν βοηθά πουθενά. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής, και με την υποστήριξη όλων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται τουλάχιστον σε 200 βουλευτές θα έχει ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα να αντικρούσει τις παράλογες απαιτήσεις''.

Κατέληξε, δε, ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων είναι η συνεννόηση και όχι ο διχασμός και η στείρα κομματική αντιπαράθεση που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες του σήμερα.