ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Νέες δουλειές, μείωση φορολογίας και νέες επενδύσεις

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2017, 17:21 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2017, 01:49
Κ. Μητσοτάκης: Νέες δουλειές, μείωση φορολογίας και νέες επενδύσεις
Facebook Twitter Whatsapp

 «Να κάνει στην άκρη» κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο και το δικό του επεξεργασμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο για την οριστική έξοδο από την κρίση, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι «Δεν μας αξίζει να πληρώνουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες των μαθητευόμενων μάγων, που έταξαν από αυτό εδώ το βήμα το σκίσιμο των μνημονίων. 

«Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν», είπε για την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Η νέα Ελλάδα δε μπορεί να είναι κακέκτυπο λατινοαμερικάνικης δημοκρατίας, δε μπορεί να είναι το χωράφι μίας κομματικής νομεκλατουρας.» 

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε όσα χρειάζονται, ώστε οι άνθρωποι να μην είναι θεατές μιας πραγματικότητας που τους αποκλείει. Το ξέρω πως μέσα μας όλοι το πιστεύουμε. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Αμερική μέχρι Αυστραλία» υπογράμμισε.

«Άνθρωποι που δε ρώτησαν ποτέ τον Τσίπρα πως θα σκίσει τα μνημόνια, ζητούν από εμένα να εξηγήσω πως θα φέρω επενδύσεις. Αυτό σημαίνει πως η συμφωνία αλήθειας ρίζωσε» δήλωσε με νόημα ο κ.  Μητσοτάκης .

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο νου του δεν έχει μόνο αριθμούς και δείκτες, αλλά πρώτα από όλα ανθρώπους και σημείωσε: «Έχω μετρήσει το βλέμμα συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα. Στο μυαλό μου έχω το παιδί που έδωσε φέτος Πανελλήνιες και με πιο μεγάλη προσπάθεια και πολύ διάβασμα πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε το 2000, στο γύρισμα του αιώνα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, η Ελλάδα είναι σε κρίση. Δεν ξέρει αν το πτυχίο θα τον οδηγήσει κάπου και αν θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Η αγωνία μου είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη γενιά του. Γιατί κάθε νέα γενιά δικαιούται να έχει περισσότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη.»

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις τρεις προτεραιότητες της ΝΔ  οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο είναι: «Να δημιουργήσουμε δουλειές μέσα από επενδύσεις. Να μειώσουμε τη φορολογία. Να σταθούμε διπλά στους αδύναμους»

O κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί μόνο η πολιτική αλλαγή, αλλά μία αποφασισμένη κυβέρνηση αποφασισμένη για αλλαγές πέρα από το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων.

«Να απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού» τόνισε.Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ασφάλειας των πολιτών, λέγοντας πως είναι προϋπόθεση της ελευθερίας.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 30%

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που  αφορά τη μείωση της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης  έκανε λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 30% σε 2 χρόνια και έπειτα δεσμέυτηκε για δραστική απλοποίηση φορολογικής νοµοθεσίας µε εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόµος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον µία 5ετία.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. «Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος. Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Σπάμε το μονοπώλιο του κράτους στην πραγματοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συμμόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς, φοροτεχνικούς, μηχανικούς κ.ά.

Παράλληλα, μίλησε για ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαίσιου που καθορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες. «Συγκεκριμένα, προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Ταυτόχρονα, απλοποιούμε την κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης. Και εξορθολογίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τις βιομηχανικές περιοχές».

«Ελάτε να επενδύσετε στη Ελλάδα»

 Από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ δεν έλειψαν και αναφορές στον χώρο των επενδύσεων για τον οποίο έχει γίνει αρκετός λόγος το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι απόλυτη προτεραιότητα του είναι η ταχύτατη υλοποίηση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων και η πραγματοποίηση επενδύσεων όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας  «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα και κράτος δικαίου».

Για το ζήτημα των Σκουριών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θέλουµε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα µας, πάντα µε σεβασµό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο».

«Ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού» υπογράμμισε, μιλώντας για το είδος της επιχειρηματικότητας που οραματίζεται για τη χώρα.

«Δικό μας έργο η Εγνατία»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στο έργο της Εγνατίας,καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για έργο της ΝΔ που ξεκίνησε επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Εν συνεχεία έκανε λόγο για φορολογικα κίνητρα σε όσους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, εφόσον έχουν ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές δραστηριότητας για διάστημα τριών χρόνων.

«Έχουµε σχεδιάσει τις απαραίτητες παρεµβάσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα, προκειµένου να παρέχεται ουσιαστική "δεύτερη ευκαιρία". Όταν μιλώ για δεύτερη ευκαιρία, δεν εννοώ τους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν, έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο και ζητούν κούρεμα δανείων. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση κατά τη κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι δέσμευσε τη χώρα για τα έτη μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος και την ίδια στιγμή αυξάνει δαπάνες του κράτους για τη μισθοδοσία προσωπικού.

 Αναφερόμενος στην φορολογία και την «εξόντωση του Έλληνα φορολογουμένου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «σήμερα η παραγωγική καχεξία και η υπερφορολόγηση οδηγούν τους Έλληνες στην παραοικονομία και στην μετανάστευση. Δουλεύουμε διαρκώς λιγότεροι για μικρότερα εισοδήματα, πληρώνοντας διαρκώς περισσότερους φόρους. Τα πλεονάσματα στα οποία μας έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση είναι δύσκολο να επιτευχθούν κι αν ακόμη αυτό συμβεί θα είναι εις βάρος των Ελλήνων. Η κυβέρνηση μας δεσμεύει για μετά τη λήξη του προγράμματος και η γενιά των 360 ευρώ στοιχειώνει το μέλλον της πατρίδας μας».

«Μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά για μια πραγματική επανάσταση στη φορολογία πρέπει να μειώσουμε το στόχο του πρωτογενούς. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι «όπως προτείνω μία νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, θα προτείνω και μία συμφωνία με τους εταίρους.Δεσμευόμαστε για μεταρρυθμίσεις μετά το 2018 και όσο αυτές θα υλοποιούνται, τόσο θα μειώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Παιδεία

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της Παιδείας λέγοντας κάνοντας λόγο για κατάργηση των νόμων των υπουργών Αριστείδη Μπαλτά και Κώστα Γαβρόγλου.

«Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας» επισήμανε σε αυστηρό τόνο ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε επανέλαβε ξανά ότο τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων για να συνεχεί λέγοντας ότι αυτά θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας και θα χρηµατοδοτούνται ανάλογα με την απόδοση τους.

Κατώτατος φορολογικός συντελεστής 9% 

Μεταξύ των όσων αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης ήταν και η εισαγωγή κατώτατου φορολογικού συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. «Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στη στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Και να καταργήσουμε το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%.» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις ηλεκτρονικές αλλαγές σημειώνοντας σημειώνοντας ότι θα γίνουν ο κανόνας και έπειτα ενημέρωσε ότι η χρήση μετρητών θα περιοριστεί δραματικά. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και με το Κράτος θα γίνονται ηλεκτρονικά. Και, υπό αυτήν την προϋπόθεση μόνο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό που θα τροφοδοτεί μόνο συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο και η καταβολή μισθοδοσίας». 

Όχι στη επιχειρηματικότητα των προνομιακών σχέσεων

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ακόμη άσκησε βέτο στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις,με τις τράπεζες, στη φοροδιαφυγή και στην μαύρη εργασία. Που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν στηρίζει τους εργαζόμενους. Ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, εξάγει, αναλαμβάνει κίνδυνους. Που διατηρεί τη ρευστότητα και την έδρα της στην Ελλάδα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την πατρίδα με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον τόπο.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

«Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις είμαστε ξεκάθαροι. Οι συμβάσεις που καταρτίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αν οι εργαζόμενοι και η εργοδοσία μιας επιχείρησης συμφωνήσουν, κανένας συνδικαλιστής δεν χρειάζεται να ευλογήσει τη συμφωνία. Και βέβαια για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται η θετική ψήφος του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών. Βάζουμε έτσι τέρμα τόσο στους εργατοπατέρες όσο και στην κομματική χειραγώγηση των συνδικάτων. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ως τώρα, ως αποτέλεσμα ξεπερασμένων συντεχνιακών λογικών. Δεν χρειαζόμαστε άλλες».