ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε Κ. Μητσοτάκη για την ομιλία του στην ΔΕΘ

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2017, 23:52 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2017, 00:09
«Πυρά» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε Κ. Μητσοτάκη για την ομιλία του στην ΔΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

Τις σφοδρές αντιδράσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αποψινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στην  82η ΔΕΘ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις σφοδρές αντιδράσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αποψινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στην  82η ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση στην οποία μάλιστα ζήτησε να κάνει στην άκρη δηλώνοντας  χαρακτηριστικά ότι «Δεν μας αξίζει να πληρώνουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες των μαθητευόμενων μάγων, που έταξαν από αυτό εδώ το βήμα το σκίσιμο των μνημονίων.»

Η παραπάνω αναφορά του προέδρου της ΝΔ , όπως και πολλές ακόμη που αφορούν την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, την Παιδεία και τις επενδύσεις , προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με τη σειρά του κατηγόρησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για «σκουριασμένη» πολιτική και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων, η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «Το πιο αστείο, αλλά συνάμα επικίνδυνο στοιχείο της ομιλίας του, είναι ότι  με τη «σοβαρότητα» και την «αξιοπιστία» που τον διακρίνει θα πείσει για μείωση των πλεονασμάτων, υποσχόμενος νέες «μεταρρυθμίσεις» - αντάλλαγμα προς τους δανειστές - που δεν τις κατονομάζει- για μετά το 2018!

Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ για νέο μνημόνιο - ευτυχώς θα παραμείνει μόνιμα στην αντιπολίτευση!».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για ένα νέο μνημόνιο από τον πρόεδρο της ΝΔ. Ειδικότερα, ο κ. Τζαμακόπουλος ανέφερε ότι η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ακόμη ένα δώρο στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «μέσα στο άγχος του να πείσει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα να συνεχίζει να ελπίζει σε αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε περισσότερο ως ατζέντης συμφερόντων και λιγότερο ως πολιτικός αρχηγός».

«Υπερασπίστηκε τις κοινωνικές ανισότητες, υποσχέθηκε διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων αλλά και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων», για να σημειώσει ότι «μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έταξε στους ιδιώτες» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε  ότι «Η δέσμευσή του όμως για νέο Μνημόνιο είναι η στιγμή που κάθε όριο ξεπεράστηκε»,για να καταλήξει πως «το κράμα ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελευθερισμού που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, δεν αξίζει ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες».

Ολ. Γεροβασίλη: «Το βήμα της ΔΕΘ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το Δημόσιο»

Ιδιαίτερα επικριτικό εμφανίστηκε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καταλογίζοντας  στον κ. Μητσοτάκη έλλειψη σοβαρού αφηγήματος.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ ανερυθρίαστα δήλωσε ότι "έχει στο νου" τον δημόσιο υπάλληλο. Ο ίδιος, ωστόσο, φρόντισε να αποκρύψει επιμελώς από το ακροατήριό του ότι οι οριζόντιες περικοπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι κομματικοί διορισμοί των προϊσταμένων, η απαξίωση του έργου των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, έγιναν επί της υπουργίας του, έγιναν με την προσωπική υπογραφή του».

Στον αντίποδα, προσθέτει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε και δεν έχει στο νου του όλους εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που απέλυσε ακαριαία, όλους όσους έθεσε σε διαθεσιμότητα και "κινητικότητα", όλους όσους καρατόμησε, όλους όσους αδίκησε, τοποθετώντας τους "κολλητούς" σε θέσεις ευθύνης» και τονίζει πως «δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει, δεν ψέλλισε μια συγγνώμη, για όσους βιώσαν τραυματικά τις υπουργικές επιλογές του».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του πως το βήμα της ΔΕΘ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το Δημόσιο και συμπληρώνει πως το «παρελθόν του σημερινού προέδρου της ΝΔ στη δημόσια διοίκηση είναι ανεξίτηλο και νωπό, όσο και αν επιχειρεί να το αποσιωπήσει».

ΔΗΜΑΡ: «H ΔΕΘ εμπνέει για παροχές ανεξαρτήτως κόστους»

Αιχμηρή ήταν και το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ το οποίο αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη σημερινή του ομιλία με απλές διαπιστώσεις για την οδυνηρή κατάσταση της χώρας, ξεχνώντας όμως να αναφέρει ότι αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο των πολιτικών της ΝΔ, ιδίως την περίοδο 2004-2009, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 2,5 χρόνια».

Η ΔΗΜΑΡ παρατήρησε ότι ο κ. Μητσοτάκης  δεν μίλησε καθόλου για την μισθωτή εργασία και για το πώς θα αντιμετωπίσει την φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού ενώ έθεσε το ερώτημα στον πρόεδρο της ΝΔ πού θα βρει τα χρήματα για να προχωρήσει σε όλες αυτές τις αλλαγές, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσει την χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα».

Στο πνεύμα αυτό, συνοψίζει πως «φαίνεται ότι η ΔΕΘ εμπνέει τους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές ανεξαρτήτως κόστους» και υπογραμμίζει πως η πολιτική αλλαγή, όμως, δεν μπορεί να γίνει με μοντέλα αυτοδύναμων κυβερνήσεων περασμένων δεκαετιών όπως οραματίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ.