ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To προσκλητήριο ευθύνης του Κυρ. Μητσοτάκη

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2017, 08:09 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2017, 10:03
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΔΕΘ έχει, ιστορικά, «σημαδέψει» την πολιτική διαδρομή των πολιτικών ηγετών της χώρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΔΕΘ έχει, ιστορικά, «σημαδέψει» την πολιτική διαδρομή των πολιτικών ηγετών της χώρας. Ακόμη και πολύ πρόσφατα. Ο Γ. Παπανδρέου ουδέποτε ξεπέρασε το «λεφτά υπάρχουν», όσο κι αν στην πορεία επιχείρησε να εξηγήσει τί ακριβώς εννοούσε. Αντιστοίχως, σε πολύ καλύτερες συνθήκες για τον ίδιο είναι η αλήθεια, ο Αλ. Τσίπρας ακόμη κουβαλάει τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το «λεφτά υπάρχουν» του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε μία διαφορετική πορεία.

Χωρίς να λείψουν οι εξαγγελίες για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το δύσκολο δρόμο. Επεδίωξε να μην χαϊδέψει αυτιά. Και δεν τα χαϊδεψε ούτε όταν προανήγγειλε σκληρές ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με ιδιώτες ακόμη και στον πυρήνα του Δημοσίου, ούτε όταν προεξόφλησε τον ριζικό περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά (σ.σ. ακούγεται ότι το όριο μπαίνει στα 50-100 ευρώ), ούτε όταν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των νόμων ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία ή έδωσε σαφές στίγμα υπέρ του ανταγωνισμού και της αριστείας είτε στο χώρο της εκπαίδευσης είτε στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ούτε τέλος όταν είπε, με έναν τρόπο, ότι θα υπάρξουν και νέες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου με στόχο να περιοριστούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Παραδέχθηκε ακόμη, ως δεδομένη, την ανισότητα, εντός των κοινωνιών.

Αυτά που παρουσίασε, χθες, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι εύπεπτα. Ακόμη και στους ανέργους δεν έταξε, αυτομάτως, δουλειές αλλά δεσμεύτηκε να πράξει ό,τι απαιτείται για να δημιουργηθούν οι συνθήκες (επενδύσεις, νέες θέσεις, επανακατάρτιση) ώστε, με το σπαθί τους, να βρουν δουλειά.

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε ένα προσκλητήριο συσπείρωσης, με τον ίδιο μπροστά. Προσκλητήριο όχι απλώς ευθύνης αλλά ευθυνών, μιας και απευθύνθηκε, επί της ουσίας, σε πολλούς:

-Στους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει μία νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει λιγότερο δημόσιο αλλά και λιγότερους φόρους, δηλαδή λιγότερα πλεονάσματα αλλά υψηλότερη ανάπτυξη.

-Στους επιχειρηματίες, εντός και εκτός των τειχών, προκειμένου να φέρουν τα χρήματά τους και να επενδύσουν στην χώρα.

-Στους νέους, ώστε να παραμείνουν και να εργαστούν εδώ, με τον ίδιο να υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε τα όνειρά τους να ανθίσουν.

-Στους δημοσίους υπαλλήλους, προς τους οποίους έστειλε το μήνυμα πως αν αποδίδουν και αξίζουν, δεν έχουν τίποτε να φοβούνται

-Στους εμπλεκόμενους, από τους καθηγητές μέχρι τους φοιτητοπατέρες, στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τους οποίους κάλεσε να υπερβούν τις συνθήκες διαπλοκής και στασιμότητας, να σκίσουν τις αφίσες και να ανοιχθούν στον κόσμο και τον ανταγωνισμό

-Στους μικρομεσαίους, ώστε να επιμείνουν, δεσμευόμενος ότι θα επιδιώξει τη μείωση των φόρων που τους διαλύουν
Στους ανέργους, προς τους οποίους δεν έταξε επιδόματα και χρυσές δουλειές αλλά δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έρθουν.

Εν τέλει, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης που, μετά από χρόνια κρίσης, αναζητά το δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Ο ίδιος επέμεινε χθες ότι αυτός ο δρόμος υπάρχει, πλην όμως κατέστησε σαφές ότι η πορεία κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι.

Μένει σε λίγες ώρες και η συνέχεια της παρουσίας Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ. Εκεί που μένει να επιβεβαιώσει αν, όντως, η ΔΕΘ που θα χαρακτηρίσει την πολιτική και κυβερνητική του πορεία θα είναι η φετινή.