ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Τα fake news είναι ένα νέο όνομα για ένα παλιό πρόβλημα

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2017, 23:30 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2017, 23:26
Ν. Παππάς: Τα fake news είναι ένα νέο όνομα για ένα παλιό πρόβλημα
Facebook Twitter Whatsapp

Την άποψη του ότι το φαινόμενο των fake news αποτελεί το όνομα ενός παλαιότερου προβλήματος, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας  στο φόρουμ «Global Progress στον Καναδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την άποψη του ότι το φαινόμενο των fake news αποτελεί το όνομα ενός παλαιότερου προβλήματος, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας  στο φόρουμ «Global Progress στον Καναδα.

Ο υπουργός που ήταν ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο πάνελ του φόρουμ, επιχειρηματολόγησε της άποψης του αυτής λέγοντας ότι «Στην Ελλάδα έχουμε συχνά δει τα παραδοσιακά μίντια να παραγάγουν fake news. Το λέω αυτό για να υπογραμμίσω το γεγονός ότι τα social media, ασφαλώς φέρνουν μαζί τους πολλές απειλές, αλλά προσφέρουν και ευκαιρίες»

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη να μην ξεκινήσει ένα νέο «κυνήγι μαγισσών» με αφορμή τα fake news και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα βρεθούν σε διεθνές επίπεδο. Μια μεμονωμένη χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά από μόνη της, συμπλήρωσε και επισήμανε πως «ήδη γίνεται μεγάλη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα, με τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, που έχει εκφράσει τις ανησυχίες της».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε πως ακούγονται, μάλιστα, αρκετά «επαναστατικές ιδέες», όπως για παράδειγμα η επιβολή προστίμων εκατομμυρίων δολαρίων στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) που επιτρέπουν την κυκλοφορία fake news.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είπε πως «εστιάσαμε στην "ενδιάμεση ζώνη"», διευκρινίζοντας πως αν τα social media βρίσκονται από τη μια πλευρά και τα παραδοσιακά μίντια από την άλλη, στο ενδιάμεσο έχουμε τα online media. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον ρόλο τους πολύ κρίσιμο, «διότι αυτό που το πρωί είναι μία ανάρτηση στα social media, συχνά μέχρι το μεσημέρι μετατρέπεται σε είδηση στα online media και, μέσω αυτών, το βράδυ φτάνει στα τηλεοπτικά κανάλια».

Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία online media μητρώου στη χώρα μας, σημειώνοντας πως «θέσαμε την εγγραφή σε αυτό ως προϋπόθεση για να έχει πρόσβαση το μέσο σε κρατική διαφήμιση». Για να εγγραφεί κανείς στο μητρώο, πρέπει να έχει όνομα, διεύθυνση, να πληρώνει τους φόρους του, εξήγησε και υπογράμμισε πως με αυτό τον τρόπο, γνωρίζουμε ποιος είναι πίσω από κάθε μέσο. Επιπλέον, επισήμανε πως παρέχεται στα μέλη του μητρώου ένα λογισμικό εργαλείο κατά της λογοκλοπής.

Διερωτώμενος αν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα καταπολεμήσουν πλήρως τα fake news, ανέφερε ότι δεν είναι τόσο σίγουρος και τόνισε πως θα συζητούσε την ιδέα επιπλέον πολιτικών με βασικό χαρακτηριστικό τη διαφάνεια και τη δημοκρατική ευθύνη.

Σε αυτό το σημείο, χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο «να δώσουμε την κατάλληλη παιδεία στα παιδιά μας, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ξεκάθαρα τις ευκαιρίες, αλλά και τις απειλές».

Εξίσου υποστήριξε πως και οι ίδιες οι πλατφόρμες social media μπορούν να βοηθήσουν στην προαγωγή ενός ανοιχτού πολιτικού διαλόγου σχετικά με το πώς θέλουμε τις κοινωνίες μας στο μέλλον. «Τα εργαλεία της νέας τεχνολογίας μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά, αφού –όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα στα παραδοσιακά μίντια- ήταν πολύ δύσκολο, συχνά, ο δημοσιογράφος να γράψει κάτι που θα ενοχλούσε τις "υψηλά ιστάμενες" πηγές του, ενώ και οι διαφημιστικές καμπάνιες ήταν έτσι δομημένες ώστε να αποτρέπουν τα δημοσιεύματα που ενοχλούσαν διαφημιστές και διαφημιζόμενους» προσέθεσε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση του διαλόγου θεωρεί πως μπορεί να συμβάλει ενδεχομένως και ο συνταγματικός νομοθέτης, διευκολύνοντας τις κοινωνίες να προσφεύγουν σε δημοψηφίσματα για σημαντικά ζητήματα που τις αφορούν.

Τέλος, δήλωσε προσωπικά πολύ αισιόδοξος ότι η Δημοκρατία θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε πολύ σύντομα να μπορέσουμε να προστατέψουμε τις κοινωνίες μας από ανθρώπους που δεν θέλουν να λειτουργήσει ομαλά η Δημοκρατία.