ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» Αλ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο - Καμία ανοχή σε ολιγωρίες και ανεπάρκειες

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 07:19 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 07:09
«Καμπανάκι» Αλ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο - Καμία ανοχή σε ολιγωρίες και ανεπάρκειες
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Επενδύσεις, ανάπτυξη και νομοθετικό έργο στην ατζέντα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις πολλαπλές κρίσεις της προηγούμενης εβδομάδας θα επιχειρήσει να αφήσει πίσω του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όρισε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα  το πρωί,  προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος και να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα.

Τα σημάδια «χαλάρωσης» που εμφανίστηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό θέλει να εξαφανίσει ο Αλέξης Τσίπρας σε μια συνεδρίαση που δεν αποκλείεται  να «τραβήξει αυτιά», να δώσει εντολές και να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που υπάρχουν από τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν στη γραμμή πως τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι δυνατόν να παραμείνουν στη σωστή τροχιά, ώστε να κλείσει κάθε συζήτηση, που άνοιξε μέσα και από το Υπουργείο Οικονομικών, για λήψη επιπλέον μέτρων το 2018. Το «καμπανάκι», ωστόσο έχει ήδη χτυπήσει για την κυβέρνηση από το ΔΝΤ για το θέμα των τραπεζών. Μπορεί η Ελλάδα  να έχει στο πλευρό της την ΕΚΤ, είναι γνωστό, όμως πως οι απαιτήσεις του Ταμείου μπορεί να τραβήξουν σε μάκρος την ολοκλήρωση των συζητήσεων μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην εικόνα της κυβέρνησης με τα «επικοινωνιακά φάλτσα»  της διαχείρισης του ναυαγίου στον Σαρωνικό να αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα από την εγρήγορση του νομοθετικού έργου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το στίγμα των προσπαθειών της κυβέρνησης για εντατικοποίηση των κινήσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ λύσεις αναζητούνται γρήγορα και για την υπόθεση του Ελληνικού που θα αλλάξει το αρνητικό τοπίο που προκλήθηκε μετά τις διαφωνίες με την «Ελληνικός Χρυσός».

Και στην περίπτωση της Eldorado η συνεδρίαση της task force ήταν καταλυτική, προκειμένου να εκδοθούν οι τρεις προσωρινές άδειες και να προχωρήσει η προσφυγή στη διαιτησία. Η ανάγκη όλες οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού αναμένεται να επισημανθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που θα είναι δημόσια μετά από αρκετές συνεδριάσεις, θα τονίσει την ανάγκη συνέχισης του σχεδίου της κυβέρνησης για επενδύσεις, με έμφαση στην ανάπτυξη ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που υπάρχει. Θα υπογραμμίσει  την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου.
Παράλληλα αναμένεται στις 10.30 π.μ., που έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση, να επισημάνει το γεγονός πως η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα επιτροπείας, οπότε θα  επιστήσει την προσοχή προς όλους τους υπουργούς πως δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα έλλειψης συντονισμού, ολιγωρίες, αλλά  και ανεπάρκειες.  Καταλυτικό ρόλο στις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού θα παίξει και η «απειλή» του  ανασχηματισμού, που μπορεί να μην χρησιμοποιείται, όμως υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων των υπουργών.

Από την ατζέντα δεν θα λείψουν και αναφορές στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα κατηγορήσει για ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα, που στηρίζει ουσιαστικά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.