ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας στο Υπουργικό: Αντί για νέα μέτρα θα δώσουμε κοινωνικό μέρισμα - Σε αντίθεση με τη ΝΔ, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 09:51 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 12:38
Αλ. Τσίπρας στο Υπουργικό: Αντί για νέα μέτρα θα δώσουμε κοινωνικό μέρισμα - Σε αντίθεση με τη ΝΔ, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία
Facebook Twitter Whatsapp

Μήνυμα στους υπουργούς: Δεν συγχωρούνται ολιγωρίες και παραβλέψεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο… ιδεολογικό φύλλο συκής του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε τυχόν ολιγωρίες των υπουργών της κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο εστίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ζητώντας την υλοποίηση της πλειονότητας των προαπαιτούμενων έως τον Νοέμβριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όσους έχουν αναλάβει χαρτοφυλάκιο: "Δεν συγχωρούνται παραβλέψεις", προειδοποίησε και ξεκαθάρισε πως αυτή την περίοδο "θα κριθεί η δουλειά μας και η πορεία της χώρας στη μετά μνημονίων εποχή", ενώ κάλεσε τους πάντες να… συντονιστούν: "Να διορθώσουμε αρρυθμίες, μην δώσουμε πατήματα", είπε. 

«Αποκαλύφθηκε το σχέδιο ενός οπισθοδρομικού μπλοκ, που έκρυβε το αντικοινωνικό ιδεολογικό πρόσημο πίσω από τους δανειστές και τις απαιτήσεις τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ και τονίζοντας πως «Οι προηγούμενοι δεσμεύονταν αλλά δεν υλοποιούσαν ούτε το ¼ των δεσμεύσεων αυτών». "Οι μάσκες πέφτουν και ξεκαθαρίζουν τα ιδεολογικά πρόσημα και απόψεις", πρόσθεσε και συμπλήρωσε: "Τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων είναι και επίσημα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ. Σήμερα που αντιλαμβάνονται όλοι ότι βαδίζουν όλα προς το τέλος, ο εκλεκτός αυτού του μπλοκ υπόσχεται ένα πρόγραμμα – συρραφή από δήθεν μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι από τους πλέον ακραίους των δανειστών και έχουν απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. Ρίχνει το τελευταίο φύλλο συκής, υποσχόμενος ένα «μνημόνιο, μετά το μνημόνιο», ελληνικής ιδιοκτησίας».

«Σε αντίθεση με κάποιους άλλους μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το επικοινωνιακό σκέλος», ήταν το "καρφί" του Αλέξη Τσίπρα με αποδέκτη τον πρόεδρο της ΝΔ. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ρύπανσης του Σαρωνικού από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης δημιούργησε αίσθημα ανησυχίας. Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων». 

«Στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς και διακίνησης των υγρών καυσίμων στη θάλασσα. Η ακόμη μεγαλύτερη ουσία είναι οι αναγκαίες τομές που χρειάζεται να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότηση, ελέγχου και αυστηρής τήρησης κανόνων ναυσιπλοΐας, προκειμένου να προστατεύουμε τον φυσικό πλούτο μας, το περιβάλλον μας", πρόσθεσε.

«Απ’ ότι φαίνεται οι κηλίδες είναι βαθιές και χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια. Στη σύσκεψη που συγκάλεσα την Παρασκευή θέσαμε σε εφαρμογή δέσμη μέτρων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και στη συνέχεια εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας στη χώρα:

«Η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου. Το τέλος μιας περιόδο που θα έρθει ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, το αποτέλεσμα της εντολής που πήραμε στις κάλπες του 2015. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, δεν λέμε ότι τελείωσε η κρίση, αλλά βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Στις δύσκολες στιγμές δεν θέσαμε το κρίσιμο θέμα το χρέους στις καλένδες. Θετική έκπληξη αποτελεί η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ κάτι που εξασφαλίζει την επίτευξη των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων και το 2018. Τα έσοδα βρίσκονται σε θετική πορεία κάτι που θα επιτρέψει και το 2017 να διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση των πιο αδύναμων".

Αναφερόμενος στο "αγκάθι" της ανεργίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: "Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 6 μονάδες και σχεδόν κάθε μήνα καταγράφεται ρεκόρ 15ετίας σε επίπεδο νέων προσλήψεων".

«Να αλλάξουμε σταδιακά την πραγματική εικόνα σε επίπεδο καθημερινότητας. Για να το πετύχουμε πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες που υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια».

«Μέχρι τον Νοέμβριο θα ήθελα από τη δική μας πλευρά να έχουμε υλοποιήσει τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτουμένων. Να μη δώσουμε πάτημα σε όποιον από το εσωτερικό και το εξωτερικό να δει τη διαδικασία να καθυστερεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές εντός... και εκτός: «Από μαύρο πρόβατο και αναξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα γίνεται ξανά ισότιμος και υπολογίσιμος παίχτης στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα. Γνωρίζουμε καλά, ότι η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους διότι δεν συνάδει με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, το σχέδιο και την ιδεολογία τους».

«Θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά μας με μεγαλύτερη ένταση. Θα κριθεί η δουλειά μας και η πορεία της χώρας στη μετά μνημονίων εποχή. Έχουμε την ευθύνη να δικαιώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Η ευθύνη δεν συγχωρεί ολιγωρίες και παραβλέψεις. Είναι κρίσιμα τα επίδικα αυτής της περιόδου. Να διορθώσουμε αρρυθμίες που μπορεί να παρουσιάζουμε και να πετύχουμε το καλύτερο επίπεδο συντονισμού αυτής της κυβέρνησης», κατέληξε.