ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Βίτσας για μεταναστευτικό: Aσφυκτική ξανά η κατάσταση στα νησιά

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 11:26 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2017, 11:22
Δ. Βίτσας για μεταναστευτικό: Aσφυκτική ξανά η κατάσταση στα νησιά
Facebook Twitter Whatsapp

Aσφυκτική είναι και πάλι η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς περίπου 2.500 άτομα έφτασαν στις ακτές τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ την αντίστροφη διαδρομή της επιστροφής στην Τουρκία ακολούθησαν ελάχιστα άτομα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Aσφυκτική είναι και πάλι η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στις ακτές τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ την αντίστροφη διαδρομή της επιστροφής στην Τουρκία ακολούθησαν ελάχιστα άτομα. 

«Υπάρχει πράγματι αυξημένη ροή το τελευταίο διάστημα αλλά δεν νομίζω ότι θα ξαναζήσουμε αυτά που έγιναν πρόπερσι», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας

Είπε επίσης ότι η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών και τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη με τον κ. Μουζάλα για να βρεθούν τρόποι αποσυμφόρησης.

«Βουλιάζουν» πάλι τα νησιά

Πάνω από 2.000 είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πέρασαν στα ελληνικά νησιά από την 1η Σεπτεμβρίου και προστέθηκαν στους ήδη διαμένοντες σε αυτά.

Ειδικότερα, από την Πέμπτη το πρωί έως και σήμερα Δευτέρα, πέρασαν σχεδόν 600 άτομα, τα περισσότερα στη Λέσβο.

Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, το τελευταίο αυτό το διάστημα, καταγράφηκε η άφιξη 288 ατόμων στη Λέσβο, 70 στη Χίο και 128 στη Σάμο, συνολικά δηλαδή  προσφύγων και μεταναστών. Από το πρωί έχουν φτάσει στα νησιά 83 άτομα στη Χίο και 43 άτομα στη Σάμο, τα οποία δεν έχουν ακόμα καταγραφεί επίσημα.

Οι τελευταίες αφίξεις ανεβάζουν σε αριθμό ρεκόρ, για όλο το 2017, τον αριθμό όσων πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες 18 μέρες του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, χωρίς τις σημερινές νέες αφίξεις στη Λέσβο πέρασαν 1.405 άτομα, στη Χίο 278 και στη Σάμο 642. Συνολικά δηλαδή 2.325.

Σημειώνεται ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοινώνει, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου επενέβη σε 37 περιστατικά και επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές 1.545 πρόσφυγες και μετανάστες που με τις πλαστικές βάρκες στις οποίες επέβαιναν δεν είχαν βγει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.