ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής: «Είστε υπόλογος κ. Κουρουμπλή, να παραιτηθείτε»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 16:18 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2017, 17:27
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν θα παραιτηθώ ποτέ», απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε υψηλούς τόνους μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για τις συνέπειες και τις ενέργειες που έγιναν από τα αρμόδια υπουργεία για τον περιορισμό των συνεπειών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας για καθυστερήσεις στον κρατικό μηχανισμό καλώντας τον να παραιτηθεί, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι έχει μένος μαζί του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του αρμόδιου υπουργού, Π. Κουρουμπλή, λέγοντας ότι ψεύδεται για τον χρόνο τον οποίο ισχυρίζεται πως κάλεσε το πλοίο της ΕΜΣΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη Θάλασσα) για την αντιμετώπιση του συμβάντος. «Καταθέτω στα πρακτικά το δελτίο του ΕΜΣΑ που αποδεικνύει αυτά που λέω», ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ με τον υπουργό να απαντά σε έντονο ύφος: «Ο κ. Μητσοτάκης ψεύδεται»

Κ.Μ.: «Κ. Πρόεδρε θα συγκρατήσετε τον εκνευρισμό του υπουργού; Ντροπή σας! Τρεις μέρες στο Λονδίνο ήσασταν και δεν επιστρέψατε»
Π.Κ.: «Να ντρέπεστε και γι’ αυτό θα σας πω τι έκανα στο Λονδίνο»
Κ.Μ.:«Ντροπή είστε εσείς! Κατανοώ απόλυτα τον εκνευρισμό του υπουργού που θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί»
Π.Κ.: «Δεν θα παραιτηθώ ποτέ»

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε αναρωτώμενος αν γνώριζε ο υπουργός ότι μια κηλίδα είχε διαφύγει και υπήρχε πρόβλημα στις ακτές σημειώνοντας πως δεν ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι. «Ποιοι λένε ψέματα; Οι δήμαρχοι; Πήγα τη Πέμπτη και έκανα επιθεώρηση είδα πανικόβλητους δημάρχους, είδα ιδιωτικές υπηρεσίες για την απορρύπανση χωρίς κεντρικό συντονισμό. Πότε φτιάχτηκε το συντονιστικό που αναφέρεστε; Ποιοι ήταν το επίπεδο συντονισμού και κινητοποίησης; Γνωρίζετε τη διεθνή σύμβαση για την ίδρυση διεθνούς κεφαλαίου. Έχει φτιαχτεί;», είπε και πρόσθεσε ανεβάζοντας τους τόνους: «Σας παρακαλώ ερωτήσεις σας κάνω. Κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος και μου υψώνετε και τη φωνή! Υπόλογος είστε εδώ πέρα. Ειδικά για τον ΕΜΣΑ  θα επιμείνω. Ψεύδεστε και εφόσον αποδειχθεί ότι ζητήσατε τη συνδρομή στις 13 του μήνα οφείλετε εδώ και τώρα να παραιτηθείτε».

«Θέλω να πω στο κ. Μητσοτάκη και πρέπει να βάλει τους ανθρώπους του να το διερευνήσουν ότι το πλοίο της ΕΜΣΑ ήταν σε αποστολή! Τη Τρίτη το απόγευμα έφτασε στο Πειραιά να φορτώσει. Δε σας ενημέρωσαν σωστά τι να κάνουμε! Η ενημέρωση έγινε Τετάρτη το πρωί όταν το πλοίο ήταν διαθέσιμο», ανταπάντησε ο κ. Κουρουμπλής με τον κ. Μητσοτάκη να επανέρχεται: «Άρα ο ΕΜΣΑ λέει ψέματα!»

«Το πλοίο ήταν σε αποστολή επικοινωνήσαμε μαζί τους και μας είπαν ότι ήταν σε αποστολή. Όταν τελείωσε την αποστολή στείλαμε επίσημο αίτημα. Αύριο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θα πάει στο Λονδίνο για το θέμα των αποζημιώσεων. Εντάξει να έχετε προσωπικό μένος μαζί μου αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό δε σας βοηθάει. Γιατί την ευθύνη υλοποίησης σχεδίων δεν την έχει η πολιτική ηγεσία. Είναι επικουρική η δική μας στάση. Δεν δικαιολογείστε να μου φορτώνετε πράγματα που δεν είναι έτσι, δεν έχει καμία ηθική», απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Την ίδια ώρα προκλήθηκε ένταση στο Κοινοβούλιο, με αρκετούς βουλευτές να εκνευρίζονται με τη συμπεριφορά της συμβούλου του κ. Κουρουμπλή, κατηγορώντας της ότι όσο μιλούσε ο Κ. Μητσοτάκης, η ίδια έκανε γκριμάτσες και γελούσε

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Κουρουμπλής στη δευτερολογία του επιτέθηκε κατά του κ. Μητσοτάκη: «Έχουν το θράσος να μιλάνε. Είστε αδιάβαστοι για το ΕΜΣΑ. Είναι ναυλωμένο από ελληνική εταιρεία και βρισκόταν σε αποστολή. Θα βάλουμε όριο ηλικίας στα σκάφη, με διάταξη. Δεν το κάνατε εσείς, γιατί δεν είχατε το κουράγιο να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα αυτά, Εμείς θα το κάνουμε με όποιο κόστος. Δεν μου είπατε, τι δεν έκανα, ή τι δεν έκανε το Λιμενικό. Δεν πρέπει να μιλήσω σήμερα για το τι πήγα να κάνω στο Λονδίνο, γιατί δεν πρέπει να μιλήσω ακόμα. Όταν θα έρθει η ώρα θα δούμε τι αποτέλεσμα είχε για την ελληνική ναυτιλία αυτό το ταξίδι. Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου».

Π. Κουρουμπλής:  Ήμασταν αποτελεσματικοί. Θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης τον λόγο πρώτος πήρε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, οποίος επέμεινε στη γραμμή του, λέγοντας πως το υπουργείο έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά: «Πρόκειται για ένα ατύχημα που μας έχει συγκινήσει και μας έχει ανησυχήσει όλους. Μας έχει βάλει όλους σε προβληματισμό, πώς μπορεί να συμβαίνουν αυτού του είδους τα ατυχήματα. Αίτημα όλων να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος. Είμαστε σε συνεννόηση να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τις έρευνες και να δούμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Τα ερωτήματα είναι στον έλεγχο όλων των μηχανισμών. Σύντομα θα έχουμε εικόνα».

«Σε ένα περιστατικό όπως αυτό δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν χιλιόμετρα φραχτών σε χρόνο μηδέν για να περιορίσεις το πρόβλημα», τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στις πρώτες κινήσεις των αρμόδιων φορέων, λίγο μετά τη βύθιση του σκάφους. «Περιορισμός διαρροής και στεγανοποίηση του πλοίου, ήταν οι πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου", τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και όπως είπε αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία απορρύπανσης.

«Όλα τα σχέδια τέθηκαν σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και εστίασε στην προσπάθεια που γίνεται με μηχανικά μέσα, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα πέσει ούτε ένα χημικό στις θάλασσες».

"Δεν μας λένε τι έπρεπε να κάνουμε και δεν το κάναμε. Να μπορέσουμε από κοινού για το καλύτερο. Ήμασταν αποτελεσματικοί. Θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας όταν ολοκληρωθεί η δουλειά που κάνουμε. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία. Όταν ισχυρίζεται η ΝΔ ότι καθυστερήσαμε πρέπει να έρθει στον Πειραιά, να επισκεφτούμε τον θάλαμο επιχειρήσεων, να δει τη δουλειά που γίνεται", κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και αναφέρθηκε «στο τι κάναμε και στο τι κάνουμε για να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας μας».

Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε για την επιχείρηση καθαρισμού των πληγέντων περιοχών που βρίσκεται σε εξέλιξη και εστίασε στο σχέδιο της οικοσυστηματικής αποκατάστασης.

Ν. Σαντορινιός: Μην πυροβολείτε το λιμενικό σώμα και τη ναυτιλία για ένα τέτοιο ατύχημα

Στη συνέχεια μίλησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. «Τίθενται μεγάλα ζήτημα με αυτό το ναυάγιο. Ένα είναι αν ενεργήσαμε σωστά. Σε αυτό υπάρχουν ημερολόγια και συγκεκριμένοι χρόνοι που ανταποκριθήκαμε. Θα απαντήσουν οι φορείς, η κοινωνία», είπε.

«Είχαμε ένα πλοίο το οποίο βυθιζόταν. Πρέπει να βυθιστεί και να ξεκινήσεις διαδικασίες πόντισης φράγματος. Αμέσως μετά υπεγράφη συμβόλαιο απορρύπανσης. Ο ανάδοχος λέει ότι στις 6, λιγότερο από δύο ώρες μετά την ολοκληρωτική βύθιση του πλοίου, έχει φθάσει ο απαραίτητος εξοπλισμός και ξεκινούν οι εργασίες πόντισης του φράγματος. Σε άλλα ναυάγια, μετά από 5,5 ώρες έψαχναν να βρουν πότε θα γίνει η απορρύπανση».

«Δεν καθυστερήσαμε. Κάναμε λάθος επικοινωνιακό; Ίσως έπρεπε να βγούμε πιο γρήγορα να πούμε περισσότερα πράγματα», τόνισε.

«Κάθε μέρα στο Αιγαίο, το Ιόνιο, στις θάλασσες μας πλέουν πολλά πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο. Υπάρχουν ακτοπλοϊκά πλοία που κάνουν δρομολόγια. Μην πυροβολείτε το λιμενικό σώμα και τη ναυτιλία για ένα τέτοιο ατύχημα», κατέληξε ο κ. Σαντορινιός.

«Το περιβάλλον δεν μπορεί να θεωρείται ακριβό, όσο και αν κοστίζει! Αν δεν το συνομολογήσουμε αυτό, τότε η προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει πολύ περισσότερο. Κάποια ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί. Το απαράδεκτο της βύθισης δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί. Θα προκύψουν χρήσιμα για όλους μας συμπεράσματα. Αυτά απαιτούν όχι πετροβολητά αλλά συμμετοχή ουσιαστική», δήλωσε από το βήμα ο Θ. Δρίτσας. 

Νωρίτερα, οι αρμόδιοι υπουργοί ενημέρωσαν για το θέμα της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.