ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζουν διατάξεις χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 19:49 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2017, 22:33
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζουν διατάξεις χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία
Facebook Twitter Whatsapp

Τέλος στην υπερψήφιση διατάξεων, τροπολογιών ή και ολόκληρων σχεδίων νόμων που δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία, βάζουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τέλος στην υπερψήφιση διατάξεων, τροπολογιών ή και ολόκληρων σχεδίων νόμων που δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία, βάζουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Συγκεκριμένα με αφορμή τη κατάθεση τροπολογίας που αφορά στην υιοθέτηση αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (συνδέεται με αντίθετες αποφάσεις του Αρείου Πάγου περί αναγνώρισης σωματείου «τουρκικής μειονότητας» στη Ξάνθη), που δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, τα δύο κόμματα ξεκαθάρισαν πως από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν οτιδήποτε δεν θα έχει τη κυβερνητική πλειοψηφία ανεξάρτητα αν συμφωνούν επί της αρχής ή όχι. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στη κυβέρνηση και ίσως να οδηγήσει στην απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας (πρόβλημα αναμένεται να εντοπιστεί εκ νέου στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τη ταυτότητα φύλου). Αναλυτικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως το κόμμα του δε θα νομιμοποιήσει τη κυβερνητική διαφωνία και ανισορροπία. Μάλιστα μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγη ώρα αργότερα ξεκαθάρισε πως η θέση αυτή δεν θα αφορά μόνο τη παρούσα ρύθμιση αλλά κάθε νομοσχέδιο που θα διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, ανεξαρτήτως την επί της αρχής θέση του κόμματος στην κοινωνία. Άλλες πηγές του κόμματος διευκρίνιζαν πως η διάταξη που αφορά σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα ήρθε πρόχειρα χωρίς την αναγκαία μελέτη, ενώ αναρωτήθηκαν αν ο κ. Κοντονής που έφερε τη τροπολογία έχει και τη πλειοψηφία που απαιτείται για να τη περάσει.

«Δεν θα δώσουμε άλλοθι στην έλλειψη δεδηλωμένης στη ψήφιση νομοσχεδίων ανεξαρτήτως άρθρων. Αν δεν έχετε την απαιτούμενη πλειοψηφία δε θα βρείτε τη δική μας ψήφο», δήλωσε από τη πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: «σας ζητάμε να αποσύρετε τις σχετικές ρυθμίσεις και εφόσον πείσετε τους εταίρους σας στη κυβέρνησης να τις υπερψηφίσουν, θα το κάνουμε και εμείς. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερψηφιστεί αλλά μιας και λέτε για έντιμη συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να τη διαπιστώσουμε…».

«Παρακαλώ τον υπουργό να το ξαναδεί! Έχουμε ευαισθησία σε αυτά τα θέματα κάνουμε παράκληση αγάπης στον υπουργό! Η κυβέρνηση δε θα πέσει δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», δήλωσε από τη πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Θ. Παπαχριστόπουλος σημειώνοντας: «είναι σεβαστή η άποψη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά θα επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι αξιόπιστη επιλογή. Είναι παιδικό παιχνίδι».

Από τη πλευρά του Ποταμιού, ο Σπύρος Δανέλλης δεν άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευκρινίσουν από τον υπουργό.

Κάπως έτσι η επίμαχη τροπολογία κινδυνεύει να μην υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια του κόμματος, καθώς το σύνολο των κομμάτων έχει δηλώσει πως θα την καταψηφίσει. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το Ποτάμι δεν προτίθεται να καταψηφίσει τη διάταξη αλλά ούτε και να την υπερψηφίσει (πιθανότερη στάση το παρών), δεν πρόκειται να συνταχθεί με τη λογική της επί της αρχής καταψήφισης όλων των νομοσχεδίων.